Els darrers dies s’ha parlat que aquest any es vacunarà els nens contra la bronquiolitis, aquella malaltia que tant ens va fer parlar l’hivern passat.
Doncs bé, això és veritat, aquest any hi ha una “vacuna” i ho posem entre cometes perquè no és ben bé una vacuna com explicarem més endavant contra el VRS el virus respiratori sincicial, causant de la majoria de les bronquiolitis.
Què és el VRS o virus respiratori sincicial?
És un virus que circula als mesos de tardor i hivern. Causa refredats, però també pot
produir bronquiolitis i pneumònies que poden ser especialment greus per als lactants
i nadons més petits, prematurs o amb condicions de risc.
Què és la bronquiolitis?
És una infecció pulmonar en què hi ha acúmul de moc a les vies respiratòries fent que al nen li costi respirar.
Com es tracta?
En cas que hi hagi dificultat per respirar, es valorarà si el nadó o nen necessita oxigen o algun altre tipus de suport respiratori, ja que no hi ha cap medicament que actuï contra el virus. No és infreqüent que calgui ingrés hospitalari.
Què és nirsevimab o Beyfortus®, la “vacuna” contra el VRS?
És un anticòs monoclonal, per la qual cosa no es pot anomenar “vacuna” sinó “immunització”, encara que s’administra de la mateixa manera que les vacunes. En aquest cas s’administra directament “les defenses”, per la qual cosa té una durada menor que si fos el nostre cos el que les fabriqués, com passa amb les vacunes. És per això que s’administrarà a partir d’octubre, ja que la durada és d’uns 5 mesos aproximadament, i entre octubre i febrer és l’època de màxima incidència del VRS.
Per què cal immunitzar els nadons?
Perquè és molt freqüent; aproximadament, 9 de cada 10 nadons, se’n contagien abans dels dos anys de vida. La immunització és molt efectiva i evita en molts casos una bronquiolitis o pneumònia greu que requereixi ingrés.
A qui s’administrarà aquesta immunització?
Nadons menors de 6 mesos: Els nascuts entre l’abril i el setembre de 2023, al CAP i els nascuts entre l’octubre de 2023 i el març de 2024, a l’hospital abans de marxar cap a casa.
Als prematurs fins als 12 mesos. I als menors de 24 mesos que siguin de risc (com a nens amb cardiopatia o displàsia broncopulmonar)
Com s’administra?
Consisteix en una única dosi intramuscular.
La immunització és segura i es pot administrar conjuntament amb les vacunes.
Té efectes secundaris?
Com qualsevol medicació administrada de forma intramuscular pot provocar reacció local amb inflamació a la zona de la punxada.
El vostre pediatre us informarà si teniu algun dubte.
Podeu consultar la informació que conté la pàgina oficial de la Generalitat de Catalunya Gencat o bé el lloc web de l’Asociación Española de pediatria AEPED