Dormir és molt important per a tots, però per als infants potser encara més!
Sabeu per a què serveix el son?
- Restaura el rendiment cognitiu i el comportament millorant l’atenció, la memòria i
l’aprenentatge - Té una funció limfàtica: elimina les toxines i els altres productes de degradació del
cervell - Afavoreix la plasticitat neuronal
- Participa al creixement i la reparació física. És veritat que quan dormim creixem!
- Afavoreix el sistema immune i la defensa del nostra cos contra les infeccions
És cert que el son varia a mesura que avancen les etapes de la vida. Així com quan acabem de nèixer passem entre 17 i 20 hores dormint, a mesura que creixem passem més hores desperts a punt per viure mil i una experiències.
A trets generals fins als 2-3 anys hi ha nens que poden tenir algun despertar nocturn. I sovint fins als 4-5 anys poden necessitar fer migdiada. Però això és només la teoria, com ja sabem! No tothom necessita dormir el mateix. Hi ha petits que no necessiten migdiada i adults que sí! L’important és que les hores de son siguin les necessàries per mantenir una vida activa i de qualitat.
Com ho podem fer això? (Consells bàsics)
- La clau de l’èxit és mantenir un horari regular. Tant en el son com en els àpats els nens necessiten rutines (com ja hem comentat altres vegades). I no ens oblidem del cap de setmana!
- Per aconseguir-ho, es recomana l’exposició a la llum intensa, fer un bon esmorzar energètic i realitzar exercici físic a les primeres hores del dia, al matí.
- De la mateixa manera, és millor realitzar activitats relaxants (bany, massatges, escoltar música, llegir contes, passar temps en família) a les últimes hores del dia, acompanyats d’una llum càlida. Imitar els canvis de llum solar s’ha demostrat que afavoreix el ritme circadià del son.
- Si es vol fer migdiada és millor que no s’allargui massa, entre 20-40 minuts màxim i que sigui a primera hora de la tarda aprofitant la mandra de després de dinar.
Cal evitar els estimulants com begudes energètiques, cafè, tè, ambient amb fum de
tabac… - I per descomptat, l’exposició a pantalles entre les 2-3 hores abans d’anar a dormir afavoreix un augment de l’activitat cerebral que impedeix agafar bé el son i dormir de manera reparadora. Hem de treure’ns del cap la idea que les tauletes o mòbils, que ens permeten tenir el nen quiet al sofà, els relaxa… Hem de saber que és ben bé al contrari!
- I, finalment, l’últim punt i no menys important, hem de tenir molta paciència i comprensió! Com tot a la vida, dormir és un aprenentatge que s’aconsegueix amb l’experiència.
Dit això, tant parlar de son… apa, bona nit!