La raó de ser d’una infermera és la persona sana o malalta. Les infermeres d’Althaia estem centrades en la cura d’aquesta persona i per dur a terme aquestes cures seguim el model conceptual de la Virginia Henderson. Segons aquest model l’ésser humà té 14 necessitats fonamentals que contemplen tant aspectes biològics com psicològics, socials i espirituals. L’objectiu de la infermera és aconseguir que la persona sigui independent en aquestes 14 necessitats i si no ho és, ajudar-lo a aconseguir aquesta independència, a través de cures quan està malalt o a través de consells o recomanacions quan està sa però té el risc d’emmalaltir.
Recórrer a la conscienciació és sempre un mitjà.
Ja tornem a ser Nadal i com cada any, si la COVID ens ho permet, celebrarem les festes amb les nostres famílies i amics. Hi haurà regals i àpats de celebració i aquest any he volgut fer una reflexió relacionada amb una de les 14 necessitats bàsiques que té l’individu, que és la necessitat d’alimentació i hidratació.
Un escrit de Mans Unides del 2020 diu que hi ha 795 milions de persones al món que passen fam, quan som 7 mil milions de persones al món amb una capacitat productiva que és capaç d’alimentar a 12 mil milions de persones.
Segons dades, a Catalunya hi ha 1,5 milions de persones que fa 10 anys que necessiten ajuda per la seva gran vulnerabilitat i, amb la COVID, les persones amb necessitats d’alimentació han augmentat. Al setembre del 2020, Càritas va atendre un 63% més de persones que abans de la pandèmia.
El menjador social de Manresa és un servei de l’Ajuntament de Manresa que gestiona Sant Andreu Salut. Al juny de 2020 va haver d’ampliar la cobertura d’aliments i els centres d’acollida. Per culpa de la COVID van aparèixer 441 noves famílies vulnerables.
La plataforma d’aliments de Manresa de la Fundació del Convent de Santa Clara atén a famílies necessitades i persones soles amb ingressos inferiors a 426 €/mes o nuls. Durant l’any 2020 ha atès a 7230 persones (2008 famílies).
Vivim amb luxes i productes que no necessitem i milers de persones moren cada dia perquè no tenen per poder satisfer una necessitat bàsica com és l’alimentació.
La reflexió és NO MALBARATEM.
Sovint pensem que nosaltres no podem fer res amb aquestes dades, perquè està en mans dels polítics i els governs, i en certa manera és cert, però nosaltres tenim a les mans petites accions que poden ajudar.
El malbaratament alimentari és el menjar que es perd o es llença durant tota la cadena alimentària destinat al consum humà. Hi ha dades que un terç dels aliments produïts al mes, es perden o es descarten. Aquest fet es dóna tant a la indústria com al transport, al comerç i també a les llars. En països amb ingressos alts o mitjans el malbaratament es dóna molt a l’etapa final, la del consum.
Aplicar mesures per evitar el malbaratament és tant important per pal·liar la fam al món, com per l’impacte ambiental que suposa.
Hi ha alguns consells que ajuden a reduir el malbaratament:
- Fer una llista de la compra, evitant comprar el que no es necessita. Utilitzar el cap i no l’estómac a l’hora d’escollir els aliments
- Emmagatzemar aliments amb prudència, a la part frontal hi ha d’haver els que caduquen abans, per tal de consumir-los primer i evitar que caduquin i es llencin
- Menjar llegums i verdures, que són aliments que contribueixen a la sostenibilitat del planeta
- Aprofitar el menjar que sobra, el que sobra per dinar pot ser un àpat per sopar
- Utilitzar la fruita madura i que ja no és bonica per fer sucs o batuts
- Comprar productes locals ajuda els agricultors i empreses del nostre territori i redueix la contaminació reduint distàncies en la distribució.
- Consumir productes de temporada
Si fem petits gests i a més fem que els petits de la casa col·laborin, ajudem a formar persones que en un futur siguin més conscients, persones que potser seran polítics i estaran al governs i potser faran possible que desaparegui la fam al món.
Bon Nadal a tothom!
Judith Casellas de Miguel
Infermera responsable de recursos materials d’Althaia