Al setembre del 2020 va néixer la Unitat Postcovid a Althaia per donar l’atenció adequada als pacients que havien passat aquesta infecció i presentaven símptomes persistents. En un primer moment es pensava que hi haurien sobretot pacients amb seqüeles pulmonars importants però la realitat va ser que la presència d’altra simptomatologia superava les seqüeles pulmonars. Entre els símptomes persistents més predominants hi ha cefalees, ansietat, depressió, astènia, insomni, dolor, pèrdua de memòria, anòsmia, disgèusia… i síndromes, com la tromboembòlia pulmonar (TEP). Com que la patologia és diversa, requereix ser tractada per una unitat multidisciplinària formada per metges especialistes en pneumologia, neurologia, medicina interna, rehabilitació, psiquiatria i infermeres gestores de casos de pneumologia, com a responsables del cribratge.
Als inicis, es citaven en aquesta unitat totes aquelles persones que havien estat hospitalitzades per Covid19 i altres que es derivaven des de Salut Laboral i Atenció Primària. Això va suposar valorar un volum gran de pacients i en molts d’ells, els símptomes que presentaven eren lleus. Per altra banda, a mesura que augmentaven els coneixements de l’evolució del Covid19 i de les seqüeles que comportava, es va veure que molta de la simptomatologia va remetent amb el temps i no hi ha un clar benefici en la intervenció.
A dia d’avui, els pacients atesos són només aquells que han estat ingressats a la UCI i/o han patit un TEP i/o presenten fibrosi. Des d’Atenció Primària només deriven aquells casos més greus, seguint uns algoritmes definits pel CatSalut.
Les infermeres gestores de casos fem la valoració inicial, registrem la qualitat de vida pre i postcovid19, l’escala de la dispnea, la simptomatologia inicial i la persistent… i segons el que la persona atesa manifesta es decideix quines proves complementàries es sol·licitaran o bé a quin especialista s’ha de derivar.
Des de setembre de 2020 fins a dia d’avui, la unitat Postcovid19 d’Althaia s’han atès 624 pacients.
Amàlia Molina i Annabel Martin
Infermeres gestores de casos de pneumologia