Des que la COVID-19 va arribar a les nostres vides ens preocupem molt més per la higiene i desinfecció.
Quan anem a comprar, ens rentem les mans abans i després, mirem que tot el que hem comprat fresc tingui bon aspecte i que el que ve envasat no estigui caducat, però … què passa un cop que aquests productes entren a la nostra cuina?
En general els productes que comprem són segurs, però si els manipulem de forma inadequada poden acabar sent insegurs, és a dir, podrien ocasionar-nos una intoxicació alimentària.
La intoxicació alimentària passa per ingerir aliments contaminats i els seus símptomes són semblants als d’una gastroenteritis (vòmits, diarrees, dolor abdominal …)
Això és molt fàcil d’evitar si seguim aquests 4 passos bàsics:
1. RENTAR
• Hem de rentar-nos les mans abans i després de manipular aliments i sempre que sigui necessari perquè tenim restes visibles de menjar. Si voleu saber com rentar-vos les mans correctament, feu un cop d’ull a aquest post.
• També hem de rentar els estris que utilitzarem i les superfícies de la cuina sobre les que treballarem, especialment les taules de tallar.
• Rentar els draps de cuina amb freqüència, amb un programa d’aigua calenta.
2. SEPARAR
Separar els aliments que es consumeixen directament frescos dels aliments crus que s’han de cuinar. Per exemple: si tallem peix o carn per cuinar i posteriorment volem tallar verdures per a una amanida. En aquest cas, o bé fem servir estris i superfícies de treball diferents o bé els rentem entre cada ús, ja que els microorganismes que hi pot haver en la carn o el peix (que s’eliminaran al cuinar com veurem en el següent punt) podrien passar a les verdures que consumirem en cru. Així, evitem el que es coneix com a contaminació creuada.
Això no només s’aplica a l’hora de cuinar, també a l’hora d’emmagatzemar, especialment a la nevera. Convé guardar en envasos diferents o en parts diferents de la nevera els aliments crus dels aliments de consum directe.
3. ESCALFAR
Escalfar els aliments, especialment els d’origen animal, a una temperatura i durant un temps suficient per poder eliminar els microorganismes que hem comentat. Hem d’evitar les temperatures entre 5-60ºC, el que es coneix com a zona de perill, ja que a aquestes temperatures és més fàcil que proliferin els microorganismes. Per tant es recomana cuinar per sobre de 60ºC i o bé menjar després de cuinar o bé refrigerar adequadament.
4. REFREDAR
Per refredar (tant si són aliments cuinats com comprats que s’han de mantenir en fred) hem de complir la regla de les 2 hores. És a dir no deixar passar més d’aquest temps des que hem comprat o cuinem l’aliment i el guardem a la nevera o congelador.
En aquest punt també és important recordar com s’ha de fer un correcte descongelat: el més adequat és col·locar els aliments a la nevera o descongelar al forn o microones. Un cop descongelat s’han de consumir en menys de 24 hores i no tornar-se a congelar, amb l’excepció que descongelem un producte cru, el preparem i ho congelem cuinat.
Finalment remarcar, que sempre hem de respectar la data de caducitat i consum preferent.