La Fundació Althaia se suma un any més a la commemoració del Dia Mundial Contra el Dolor, el diumenge 17 d’octubre. És una iniciativa de la OMS amb l’objectiu de destacar la necessitat de minimitzar el patiment i el malestar que causa el dolor, tant sigui agut com crònic.
Des de la Comissió del Dolor d’Althaia ja fa temps que es treballa per disminuir la prevalença del dolor, consolidar l’aplicació de bones pràctiques en la seva avaluació i maneig mitjançant diferents accions:
- Realització de protocols i guies clíniques per al tractament del dolor
- Activitats formatives dirigides al personal sanitari i als usuaris
- Consolidació de la mesura i registre del dolor com la cinquena constant
- Avaluacions periòdiques de l’estat del dolor en la institució
La comissió està formada per professionals de diferents serveis per assolir el seu objectiu, ja que el dolor requereix un abordatge multidisciplinari. Aquest any cal destacar que hi ha hagut incorporacions noves per tal ampliar coneixements i arribar a noves àrees on el dolor també hi és present. D’aquesta manera s’incorpora personal de rehabilitació (metge rehabilitador i fisioterapeuta) i obstetrícia (llevadora).
Un any més es vol mantenir el projecte que es va iniciar l’any 2012 amb l’eslògan “Atlhaia sense dolor” i amb l’objectiu de disminuir la prevalença del dolor. Enguany, per tal d’assolir aquest objectiu es duen a terme diferents accions:
- Entrevista Radio de Manresa amb professionals de la Comissió del Dolor
- Publicació a les xarxes socials d’un vídeo creat per la Comissió per donar a conèixer la importància del control del dolor
- Difusió de missatges informatius a través de les pantalles telemàtiques internes d’Althaia
El control del dolor és considerat un dret del pacient. No s’ha d’assumir com una experiència inevitable pròpia d’una malaltia, sinó que cal prevenir-lo i evitar-lo. La valoració que fan els usuaris del seu dolor ens orienta als professionals de la salut a trobar un tractament individualitzat i a avaluar si aquest és efectiu. Per això és important que els pacients sàpiguen que es pot tractar i que coneguin l’eina per poder-lo identificar i expressar. Aquesta eina l’anomenem EVA, és una escala que va del 0 al 10; 0 és sense dolor i 10 el màxim dolor. És molt difícil posar un número, però és la manera bibliogràficament universal que hi ha per mesurar-lo. El professional sanitari té la responsabilitat de proporcionar un control adequat del dolor, ja que el control d’aquest és fonamental per afavorir la recuperació i el benestar de les persones ateses.
Recordeu, sempre que tingueu dolor AVISEU
El teu dolor ens importa!
Marta Pujol i Isabel Cañamero
Infermeres de la comissió del dolor d’Althaia