A hores d’ara, tothom coneix perfectament al nostre protagonista, el virus SARS Cov2 i la malaltia que provoca, la covid19. No parlarem de xifres atès que ens bombardegen diàriament des de fa un any.
El que sí remarcarem és que gràcies a un fenomen anomenat INTERFERÈNCIA VIRAL i també a les mesures d’higiene i distanciament social, els nostres nens tenen la sort de posar-se poc malalts aquest hivern. Això passa perquè no circulen gaire altres virus estacionals, molt coneguts pels pediatres en aquestes èpoques, com son el VRS (Virus Respiratori Sincitial) que causa bronquiolitis i que pot ser molt greu en nadons o lactants petits i tampoc estem veient grips. Això està succeint arreu del món! Aquest fenomen explica que els virus estacionals tenen el seu «nínxol ecològic» i que «no es trepitgen».
A diferència del virus de la grip, ha quedat clarament demostrat que els nens no son transmissors importants del SARS Cov2 i que per diversos motius, tot i que poden infectar-se, afortunadament solen passar-ho de forma asimptomàtica o lleu, en la majoria de les ocasions.
Sabeu que hi ha diverses vacunes enfront de la covid19. Actualment les que estan autoritzades per administrar-se a Catalunya son les de Pfizer (Comirnaty®) i Moderna (mRNA-1273); ambdues es basen en la tecnologia de l’ARN missatger; i la recentment aprovada d’Oxford-AstraZeneca (AZD1222) que es basa amb vectors virals (concretament amb un virus del ximpanzé modificat).
La vacuna de Pfizer és l’única vacuna autoritzada per la EMA (Agència Europea del Medicament) que pot ser administrada a adolescents de 16 i 17 anys, perquè en els seus assajos clínics van incloure aquesta franja d’edat.
Tant la farmacèutica Pfizer i BioNTech com la nord-americana Moderna, actualment estan reclutant nois i noies d’entre 12 i 17 anys en un assaig clínic en fase 3. També hi ha previst ampliar-ho a nens d’entre 5 i 11 anys, gestants i immunodeprimits.
L’Associació Espanyola de Vacunologia i l’Associació Americana de Pediatria es mostren favorables a la vacunació dels menors d’edat, però calen aquests assajos clínics als adolescents que determinaran, entre d’altres coses, la dosi que hauran de rebre aquests nens i també s’analitzaran els efectes secundaris.
Per tot plegat, a data d’avui, la OMS no recomana vacunar a menors de 16 anys, tot i pertànyer a un grup de risc.
Volem acabar aquest post remarcant la importància de la vacunació universal, per poder adquirir la immunitat grupal enfront de la covid19, perquè sabem que és l’única estratègia eficaç per combatre aquest maleït virus.