Com cada any el primer dissabte del mes d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Persona Ostomitzada. L’objectiu d’aquest dia és donar a conèixer què és una ostomia i acabar amb les pors i tabús que hi ha sobre la persona ostomitzada.
Una ostomia és una intervenció quirúrgica en la qual el resultat és l’exteriorització de l’intestí prim o gruixut o del tracte urinari a través de la paret abdominal per expulsar la femta o orina. Tot aquest residu es recull a través de la bossa d’ostomia.
A Espanya hi ha unes 70.000 persones que conviuen amb una ostomia, això vol dir 1.5 persones per cada mil habitants. Cada any es preveu 16.000 nous ostomitzats, si bé un 40% són ostomies temporals. És a dir, després d’un determinat temps, es torna a entrar a quiròfan per fer una reconstrucció intestinal i tancar l’estoma.
Parlem de colostomia quan s’aboca el colon (intestí gruixut) a la paret abdominal,
ileostomia quan s’aboca l’ili (intestí prim) a la paret abdominal i
urostomia quan es deriva l’orina a la paret abdominal a través de l’estoma.
Les patologies més habituals per les quals es pot practicar una ostomia d’eliminació són: càncer colorectal, malaltia inflamatòria intestinal (Crohn o Colitis ulcerosa) o càncer de bufeta.
L’ostomia és la solució a un problema de salut important
Avui dia parlar d’una ostomia encara pot ser un estigma social, una barrera que pot provocar pors i angoixes per a la persona ostomitzada. És evident que una de les causes d’aquest estigma és la gran falta d’informació i coneixement general sobre què és una ostomia.
En el moment en que la persona ostomitzada és informada i rep una educació sobre les cures de l’ostomia, aquests tabús desapareixen i millora la seva qualitat de vida.
Evidentment adaptar-se a viure amb una ostomia és un procés que requereix esforç, temps i voluntat, però amb l’ajuda de sanitaris, familiars i grups d’ajuda pot ser més senzill adaptar-se a la nova situació i afrontar-ho d’una manera més positiva.
Les associacions de pacients
A Manresa, l’any 2018 es va constituir Associació Catalana d’Ostomitzats Catalunya Central, entitat sense ànim de lucre, per donar suport a les persones ostomitzades i als seus familiars, per tal d’ajudar-los a normalitzar la seva vida personal, familiar, social i laboral.
Des de l’any 2014, l’Associació Catalana d’Ostomitzats organitza una jornada amb motiu d’aquest dia mundial.
Enguany la VII Jornada sobre les persones ostomitzades hauria tingut lloc a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu – Fundació Althaia, el dia 5 d’octubre , però degut a la pandèmia del COVID-19 no es podrà dur a terme.
Esperem que en el proper any es pugui celebrar i les persones ostomitzades de la regió sanitària hi assisteixin per tal de compartir experiències i parlar de les seves necessitats.
L’ostomia dona una oportunitat a la vida!!!
Podeu trobar més informació a: www.ostomitzats.cat
Cristina Vidal
Infermera estomaterapeuta d’Althaia