RX: Radiologia convencional simple, radiologia convencional contrastada, Ortopantomografia, Tomografia Computeritzada, mamografia i estereotaxia.
Totes aquestes proves tenen en comú, que utilitzen radiacions ionitzants (RX).
Els RX, quan passen per dins del cos, s’absorbeixen en diferents quantitats, depenent de la densitat dels òrgans o materials que travessen:
Si l’estructura que travessen és poc densa, com per exemple l’aire dels pulmons, passarà molt bé la radiació i en la imatge es veurà de color negre.
Si és més dens (com els músculs i el greix) la radiació s’absorbirà més i costarà més de travessar, es veurà reflectit en la radiografia, en diferents gammes de grisos.
Si encara és més dens (com els ossos), es veurà en la radiografia de color blanc, però si la estructura a travessar és molt i molt densa, tant que els RX s’absorbeixen totalment, aquets no deixaran passar la radiació i es veurà en una imatge de color blanc brillant (com en els contrastos radiològics i diferents material metàl·lics).
2. Diferents densitats radiològiques |
Si coneixeu això, quan us aneu a fer una exploració que utilitzi radiacions ionitzants, sempre us haureu de treure tots aquells objectes metàl·lics, que estiguin en el lloc que es vol estudiar o molt propers, ja que al no deixar passar la radiació distorsionaran la imatge.
Els objectes més habituals són arracades, polseres, rellotges, collarets, ulleres, pinces del cabell, roba amb components metàl·lics com gafets o cremalleres, alguns sostenidors, monedes, cinturons,…etc.
Aquestes són algunes imatges on es veu com interfereixen aquests objectes:
Hi ha persones que ja porten metall dins del seu cos, objectes metàl·lics, com ara pròtesis de maluc, implants dentals, marcapassos, etc, que evidentment no es poden treure. Únicament, caldrà comunicar-ho als professionals que hagin de realitzar la prova per que ho tinguin en compte.
5. RX de tòrax amb marcapàs | |
6. RX pròtesis de maluc dret |
Cal saber que existeixen altres elements que no són metàl·lics i per tant, deixen passar la radiació, però que són tan densos que poden produir un efecte no desitjable en la imatge, perquè pot ‘simular’ una imatge patològica, com poden ser objectes plàstics molt gruixuts, cuir, algunes extensions de cabell, fusta, etc. Davant de qualsevol dubte, demaneu al personal que us vagi a realitzar l’exploració i ells us indicaran si es pot deixar o no posat
En el proper post parlarem de la ressonància magnètica.
Sandra Pozo
Coordinadora del Servei de Diagnòstic per la Imatge