L’atenció que ofereix la Fundació Althaia als pacients pediàtrics diagnosticats de diabetis ha fet un pas endavant. Aquest octubre passat, un equip dels serveis de Pediatria i Endocrinologia va col·locar per primera vegada una bomba d’insulina contínua domiciliària a un infant de 18 mesos diagnosticat de diabetis tipus 1, tractament que fins ara només es feia servir en pacients adults de la institució, seguint un programa del Servei Català de la Salut.
Es tracta d’un dispositiu portàtil tipus petaca que permet administrar insulina de forma contínua i programada al pacient a través d’un catèter subcutani, que es comunica amb un sensor de monitoratge de glucosa per ajustar les dosis les 24 hores del dia. Això redueix significativament el nombre de punxades que s’ha de fer diàriament i les complicacions tipus hipoglicèmies, ja que en aquest cas s’atura automàticament de forma temporal fins que els valors es normalitzen. En conseqüència, millora substancialment la seva qualitat de vida. Fins ara, els pacients pediàtrics candidats a portar una bomba d’insulina es derivaven als centres de referència, que són els hospitals Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat i la Vall d’Hebron de Barcelona.
El procés de col·locació de la bomba d’insulina ha anat a càrrec de professionals mèdics i d’infermeria dels serveis de Pediatria i Endocrinologia d’Althaia, que s’han format específicament per poder portar a terme aquesta intervenció i també per realitzar un estricte control i seguiment posterior del pacient. Aquests mateixos professionals han fet sessions formatives a la família de l’infant ja que els coneixements i implicació de l’entorn familiar són clau per al correcte funcionament del dispositiu i del control de la diabetis. Tot el procés es porta a terme a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, cosa que significa que tant el pacient com els seus familiars eviten molt desplaçaments a l’àrea metropolitana de Barcelona.
No tots els nens i nenes diagnosticats de diabetis tipus 1 són candidats a rebre tractament amb aquest tipus de bomba d’insulina ja que s’han de complir uns criteris mèdics molt concrets. Entre els factors que es tenen en compte a l’hora de valorar la idoneïtat d’aquest sistema hi ha l’edat, el risc de patir hipoglucèmies i la dosi d’insulina que es requereix, entre molts altres factors específics valorats individualment.
En aquest primer cas, l’infant a qui s’ha col·locat la bomba necessita unes dosis molt baixes d’insulina que són de difícil administració mitjançant una injecció. Aquest fet va ser determinant a l’hora d’optar per la bomba d’insulina.
El servei de Pediatria de la Fundació Althaia dona atenció a una vuitantena d’infants i joves menors de 15 anys amb diabetis tipus 1. En l’últim any, s’han derivat dos pacients als hospitals de referència per valorar la possibilitat de col·locar una bomba d’insulina. A partir d’ara, en cas que es compleixin els criteris, seran els propis professionals d’Althaia qui valoraran la indicació i col·locació de la bomba.
La col·locació de la primera bomba d’insulina a un infant i els nous dispositius en la monitorització de glicèmia contínua de la diabetis tipus 1 serà un dels temes que es tractarà en la 39a Jornada Urgències en Pediatria que se celebrarà aquest dijous 21 de novembre, a la Fundació Althaia.