Bon dia família! Heu vingut a l’hospital perquè el vostre fill fa uns dies que beu més aigua i fa més pipí. Per aquest motiu quan heu arribat a urgències li hem mirat com té el sucre a la sang i hem fet una analítica que ens confirma que té una diabetis. La diabetis és una malaltia que l’acompanyarà tota la vida, crònica, però amb la que podrà dur una vida com qualsevol altre nen.
Comença així un canvi en la vida de la vostra família i comencen a sorgir dubtes i preguntes. Quins aliments podrà menjar?, podrà seguir fent esport?… Però, quina és la preocupació del nen, el protagonista d’aquesta situació? Què és el que realment li preocupa? La majoria de vegades el principal problema per al nen és punxar-se. S’haurà de controlar el sucre al dit unes 5-7 vegades al dia i punxar-se insulina 4-5 vegades. Això és un total d’unes 12 punxades al dia i, al principi, això no és fàcil.
És veritat però que tenir un debut de diabetis avui és molt diferent de fa 20 anys. La tecnologia ha avançat molt i ha intentat solucionar aquest problema. S’han inventat els monitors de glucosa continus, les bombes d’insulina… Sabeu com són aquests dispositius?
Avui
parlarem dels monitors de glucosa continus.
Els monitors de glucosa continus són màquines que gràcies a un sensor que es posa sota la pell, aconsegueixen llegir, de forma continua, els valors de sucre directament sense necessitat de punxar. Aquest sensor enviarà mitjançant una senyal a un receptor el valor de sucre que tenim a l’interstici (la zona que hi ha entre la pell i la sang). Quan mirem el sucre de forma convencional ho mirem directament a la sang. És per això que els valors no són del tot igual.
On es col·loquen? Cal inserir-los sota la pell a través d’una punxada. Es pot col·locar a l’abdomen, natja o braç però habitualment, i per una major comoditat, se sol col·locar al braç.
Estan finançats? El 19 de setembre del 2018 va
entrar en vigor la financiació dels sistemes de monitorització continus de
glucosa per part del sistema nacional de salut (SNS) per tots els menors de 18
anys amb diagnòstic de diabetis tipus 1.
No caldrà així punxar mai? Així es redueixen molt el nombre total de punxades però no es poden eliminar del tot els controls de glucèmia amb la punxada convencional. Caldrà mirar-los en els casos dubtosos d’hiper i hipoglucèmia, si fa falta calibrar l’aparell…
Quins tipus en tenim? Hi ha diferents tipus que s’utilitzen depenent de l’edat. El més freqüentment utilitzat és el FreeStyle i després, el Dexcom en nens més petits.
…..i per estalviar punxar la insulina? Doncs ara també hi ha les bombes,
però d’això en parlarem en una altra ocasió.