Les cremades són lesions a la pell produïdes per l’efecte de diferents agents com la calor, l’electricitat, el fred, el sol, productes químics o la radioactivitat. Com més temperatura i més temps d’exposició a un d’aquests agents, més profunda és la cremada i, per tant, hi ha més risc de complicació.
El 70% dels casos de cremades afecten a menors de 4 anys. Els nens les pateixen freqüentment pel desconeixement del perill i la seva curiositat innata.
Consells específics per evitar les cremades en els nens:
Protecció solar en nens:
Cal escollir les presentacions de línia infantil (perquè són de base més suau i no contenen perfums) i resistents a l’aigua, no només per a activitats de bany, sinó també quan es duen a terme activitats que poden produir sudoració abundant . En nens es recomana utilitzar sempre una protecció solar amb un factor de protecció superior a 30 i sempre tenint en compte el tipus de pell i l’edat del nen:
– Els nens menors de sis mesos no tenen la capacitat natural de la pell per defensar-se del sol i poden desenvolupar cremades solars greus . Per tant, no s’han d’exposar a la llum directa del sol.
– Entre els 6 mesos i els 2 anys, seria convenient escollir els fotoprotectors inorgànics (pantalles).
– A partir dels 2-3 anys es poden fer servir filtres químics o filtres combinats.
Manipuleu amb cura coets, petards i focs artificials. No els deixeu a l’abast dels més petits.
Cal posar tapes de seguretat per a infants a tots els endolls.
Evitar que els infants puguin arribar als cables perquè no s’hi facin mal si els mosseguen.
Revisar freqüentment les joguines electròniques per detectar-hi signes de desgast.
Explicar als més petits que els vidres dels forns o de les llars de foc poden escalfar-se molt i cremar i, per tant, no s’han de tocar.
No s’ha de deixar que els nens es quedin sols a la cuina si s’està cuinant. S’han de mantenir sempre lluny dels fogons o de la vitroceràmica.
No s’ha de tenir un infant a coll mentre s’està cuinant.
Els nens han d’estar fora de la cuina quan s’estigui cuinant amb una olla a pressió.
Controleu la temperatura i homogeneïtzeu els aliments escalfats amb l’aparell microones (biberons, papilles, sopa…).
S’ha d’evitar fer teràpies amb bafs. La seva eficàcia no ha estat demostrada, en canvi la seva associació al risc de cremada sí, sobretot en menors de tres anys.
Cal guardar sempre els productes de neteja o similars en envasos originals, mai en ampolles de plàstic, llet o d’aigua. . Si cal, es poden col·locar panys o sistemes de seguretat als armaris on es guardin els productes de neteja.
Cal col·locar els calefactors elèctrics a una distància considerable dels llits, cortines o qualsevol objecte que pugui ser inflamable.
Els encenedors, els llumins, els productes químics i les espelmes s’han de mantenir fora de l’abast dels infants.
Podeu consultar consells generals de com evitar les cremades en l’article “Com podem evitar les cremades en l’adult” publicat anteriorment en aquest blog.
I en cas de cremades, què hem de fer?
El primer que cal fer és separar el nen de l’agent que causa la cremada. Hem de retirar la roba, braçalets… abans que la zona afectada s’inflami provocant un edema.
No es recomana retirar la roba si està molt enganxada a la pell o bé si la cremada és molt extensa.
S’ha de rentar la zona afectada amb aigua tèbia durant un mínim de 20 minuts, ja que la freda empitjoraria la profunditat de la cremada. L’aigua elimina agents nocius, redueix el dolor i disminueix l’edema. El sabó que es faci servir ha de ser neutre.
En les cremades de primer grau, es recomana refredar la zona i aplicar crema hidratant (àloe, rosa mosqueta) cada 2-6 hores durant 3-4 dies. Les molèsties desapareixeran en 4-6 dies.
Les cremades de segon i tercer grau han de ser valorades per un professional sanitari. Si la cremada és extensa, ocloeu la zona per no perdre calor corporal durant el desplaçament.
En el cas de cremades elèctriques d’alt voltatge, cal anar al hospital, encara que no hi hagi lesions visibles.
Si la cremada s’ha produït a la cara, es convenient consultar amb el pediatre, encara que no es tracti d’una lesió greu.
I com distingim si la cremada és profunda o no?
La profunditat d’una cremada va lligada a les capes de pell afectades (epidermis, dermis i hipodermis) i condicionarà les cures posteriors.
Segons el gruix de teixit perjudicat, les cremades es classifiquen en tres graus:
Cremades de primer grau: afecten la capa externa de la pell. Són superficials i provoquen dolor, cremor, tibantor, envermelliment i inflamació.
Cremades de segon grau i superficials: afecten la capa externa i algunes capes internes de la pell. Provoquen dolor, envermelliment, inflamació i flictenes (butllofes)
Cremades de tercer grau: afecten totes les capes de la pell, no són doloroses (perquè els nervis, que transmeten la sensació de dolor, també estan malmesos) i produeixen un to de pell blanquinós, fosc o carbonitzat.
Rosa Sanfeliu, Albert Garcia, Lorena Jaen i Sílvia Vilalta
Infermeres d’Althaia