Arriba la calor i comencem a anar a la platja. Entre les múltiples activitats d’aigua que es poden realitzar, una d’elles, és el busseig. Si t’agrada aquesta activitat i vols compartir aquesta afició amb els teus fills, segueix llegint!
Malgrat que aquesta activitat és divertida, fins i tot educativa, també té els seus riscos i pot comportar accidents. Els nens no són adults ‘en petit’, tenen característiques físiques i psicològiques que els fan més vulnerables als accidents del busseig. El perill més freqüent és la hipotermia i els derivats dels canvis de pressió així com problemes a les orelles.
La Federació Espanyola d’Activitats subaquàtiques, avalada per la Societat de pneumologia Pediàtrica, desaconsella el busseig en menors de 8 anys i recomana extremar les precaucions entre els 8 i 12 anys, encara que poden haver-hi diferències en funció de cada comunitat autònoma. A partir dels 14 anys s’adopten els reglaments dels adults.
Existeixen diferents programes per a nens: fer un bateig en submarinisme exigeix una edat mínima de 8 anys, no és obligatori el certificat mèdic i la profunditat màxima són 3 metres. No obstant, per ser bussejador junior, l’edat mínima és de 12 anys precisant un certificat mèdic expedit per un professional en medicina subaquàtica, donat que es pot arribar a profunditats de fins 20 metres.
També hem de saber que si el nostre fill té antecedents d’arritmies o cardiopaties, diabetis amb mal control del sucre, asma, pneumotòrax, otitis mitjana, sinusitis o trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat no estaria recomanat realitzar aquesta activitat. És per això que és important sempre primer consultar al pediatre i fer-nos les següents preguntes: El nostre fill vol bussejar?
1.El nostre fill vol bussejar?
2. Compleix requeriments mèdics?
3. Sap nedar bé al menys uns 25 metres sense equip?
4. És capaç d’escoltar i aprendre?
5. És capaç de seguir normes?
6. És capaç d’identificar i interpretar el perill?
7. És capaç d’interpretar situacions hipotètiques?
8. És capaç de reaccionar adequadament davant estrès, perill i la frustració?
9. És capaç de comunicar problemes, de sol·licitar ajuda i ajudar?
10. És responsable?
Si hem contestat que SÍ a totes les preguntes, el nostre fill seria apte per poder bussejar. Recordeu que cal anar sempre acompanyat d’almenys un bussejador adult experimentat, realitzar immersions de curta durada per prevenir la hipotèrmia i d’una profunditat màxima de 10 metres i evitar les immersions de risc (nocturnes, coves…).
Finalment, cal asegurar-nos que l’equip de busseig sigui lleuger i estigui adaptat a l’edat i mida del nen.
Amb aquestes idees clares ja només queda una cosa…. A gaudir com peixos a l’aigua!
Si necessiteu més informació pots consultar a la pàgina de la Federación Española o a la Federació Catalana.