Quan el fred comença a desaparèixer i els dies es tornen més calorosos, sobretot entre febrer i abril, apareix cada any la processionària del pi. L’hivern càlid d’aquest any ha avançat la presència d’aquesta eruga! És important conèixer-la per saber quin perill pot representar per als nostres nens.
L’eruga processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) té aquest nom perquè caminen una darrere l’altra, com germanetes, en fila índia d’un arbre a l’altre per enganyar les aus. Hem de tenir especial cura amb els nens perquè sovint toquen tot allò que els crida l’atenció i podem tenir un bon ensurt.
Perquè és perillosa? El problema de les erugues és que tenen tot el cos cobert de pèls que són urticariants. Això vol dir que són capaços de produir urticària. No només en tocar-les, sinó també poden llançar aquests pèls si se senten amenaçades. Pot ser que els nens els vingui de gust tocar-les i arrancar-los aquests pèls tan cridaners!
El més freqüent és que apareguin lesions a la pell de les mans o de les zones que hagin estan en contacte amb l’eruga. És el que se’n diu dermatitis de contacte. Apareixen favons, típiques lesions sobreelevades, vermelles, que piquen molt i acostumen a durar menys de 24 hores. També poden fer llagrimeig o conjuntivitis si els pèls van als ulls. L’important és saber que no és una reacció al·lèrgica. Per tant, pot passar a tothom.
Tot i així, alguns nens sí que poden ser al·lèrgics a alguna part de l’eruga i tenir problemes respiratoris o fins i tot, reaccions anafilàctiques (reaccions al·lèrgiques generalitzades i greus) en estar en contacte amb elles.
Quins són els arbres amb què més hem de vigilar? Sobretot es troben en algunes espècies de pins i cedres, que sovint es troben a escoles i parcs.
Què podem fer si el nostre fill presenta aquestes lesions? Podem posar aigua freda durant 5-10 minuts per alleujar la picor i després, rentar amb aigua i sabó. Cal evitar rascar-se perquè això fa que tardin més a desaparèixer. Si les lesions són més extenses o piquen molt, cal consultar un metge perquè potser cal administrar algun medicament com un antihistamínic o corticoide. Si té febre, dificultat per respirar o se li infla la cara o la llengua també cal consultar.
Com ho podem evitar? No tocar les fileres d’erugues! Vigilar i evitar jugar en zones on sabem que n’hi pot haver, sobretot en dies de vent i pluja en que els pèls es poden escampar. És important explicar als nens perquè no poden tocar ni molestar-les. Sovint raonant amb ells és més fàcil que ens facin cas.