Bioètica, equitat i responsabilitat en els sistemes de salut.
Els passats dies 14 i 15 de març el Comitè d’Ètica Assistencial d’Althaia vam tenir l’oportunitat de participar a les primeres jornades de bioètica organitzades per l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu que van tenir lloc a Sevilla.
El fil conductor de les jornades era interessant i de molta actualitat: Bioètica, equitat i responsabilitat en els sistemes de salut.
Aquí us deixem alguns pensaments i reflexions que ens sembla que poden ser inspiradors.
A vegades tendim a queixar-nos i oblidem que l’agraïment ajuda a veure la realitat d’una manera més amable. Un conferenciant ens va fer reflexionar i va aportar la idea que els nostres sistemes de salut són un èxit històric i un privilegi, que són fruit dels estats socials. Va apuntar que aquest privilegi que tenim l’hem de mantenir i estendre.
En diverses ocasions, al llarg de les jornades es va parlar de la dificultat que existeix per formar-se en ètica. Tot i això, se sap que s’està treballant sobre aquest tema i s’estan organitzant reunions, cursos, congressos i jornades per anar fent front a aquesta mancança. Es va assenyalar la necessitat d’introduir l’ètica en la formació dels futurs professionals i també en els directius de les institucions.
La vida moderna es viu a través de les institucions, per això l’ètica no és individual, sinó que és institucional. Es va parlar del codi ètic, que serveix als professionals per conèixer el que busca la institució; i externament serveix per generar confiança.
L’ètica ha de fer un bon discerniment per identificar bé els interessos, que han de ser interessos per al bé.
Fins fa poc la medicina era privada. Ara és pública i cal un bon govern del que és públic. Donat que la despesa es dispara per sobre de la riquesa, ha d’aparèixer l’economia de la salut per controlar el que es gasta, hem de racionalitzar. S’ha de cuidar la salut i els sistemes de salut. S’han de buscar incentius per la bona pràctica i no incentius perversos (com podria ser premiar per no gastar i a més a més donar benefici al professional). Cal diferenciar entre necessitat i desig. El desig és il·limitat. En canvi, les necessitats són limitades, com també ho són els recursos.
A l’article 25 de la Carta Universal dels Drets humans s’exposa que tothom té dret a que se li assegurin la salut i el benestar. Així doncs, el treball de cada dia dels professionals ha de servir per millorar la salut i el benestar de les persones.
El professional ha de respectar l’autonomia del pacient, ha de ser beneficient i no maleficent i a més a més ha d’incorporar la justícia a la seva pràctica diària.
Us deixem l’enllaç per si pot ser del vostre interès:
https://jornadasbioeticasjd.com/evento/
Juan Esparza i Montserrat Cadena
Membres del Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Althaia