El dia mundial del pacient ostomitzat, que es va celebrar el dia 6 d’octubre, té com a objectiu donar visibilitat aquest gran nombre de persones.
Una ostomia és un procediment quirúrgic en el qual es deriva una part de l’intestí a l’exterior a través de la paret abdominal, per tal d’eliminar la femta o l’orina. Un cop realitzada es necessita d’un dispositiu de recollida, el què es coneix com” la bossa”.
Les causes són diverses: des del càncer colorectal, el càncer de bufeta, la malaltia intestinal inflamatòria, la diverticulitis, els traumatismes greus per accident…
A Espanya, aproximadament unes 70.000 persones són portadores d’algun tipus d’ostomia.
Avui dia parlar d’una ostomia encara pot ser un estigma social, una barrera que pot provocar pors i angoixa per a la persona ostomitzada. És evident que una de les causes d’aquest estigma és la gran falta d’informació i coneixement general sobre què és una ostomia.
En el moment en que la persona ostomiztada és informada i rep una educació sobre les cures de l’ostomia, aquests tabús desapareixen i millora la qualitat de vida d’aquestes persones.
Evidentment adaptar-se a viure amb una ostomia és un procés que requereix esforç, temps i voluntat, però amb l’ajuda de professionals, familiars i grups d’ajuda pot ser més senzill adaptar-se a la nova situació i afrontar-ho d’una manera més positiva.
Per aquest motiu el dia mundial del pacient ostomitzat vol sensibilitzar a la població, desestigmatitzar a la persona ostomizada i normalitzar la situació.
A la Catalunya Central, des del febrer d’aquest 2018, comptem amb l’Associació Catalana d’Ostomitzats de la Catalunya Central (ACO CC) on l’objectiu és donar suport i acompanyar tant a la persona ostomitzada com a la família per tal que es pugui normalitzar la seva vida personal, familiar, social i laboral.
L’ostomia dóna una oportunitat a la vida.
Podeu trobar més informació a:
Cristina Vidal
Infermera estomaterapeuta Althaia