La grip és una malaltia viral molt contagiosa. S’anomena grip estacional, perquè ve amb els primers freds de l’hivern. És un problema molt important de la Salut Pública, tant per l’alta mortalitat com per la gran incidència de la malaltia i les complicacions en malalts crònics, que es donen cada any durant el període epidèmic.
El virus de la grip es replica en el nostre organisme perquè en la seva paret exterior conté dues proteïnes que serveixen per realitzar la fixació amb les cèl·lules del nostre aparell respiratori: l’hemaglutinina (H) i la neuraminidasa (N). Les variacions d’aquestes proteïnes configuren les diferents soques del virus (A, B i C), i cada soca es pot diferenciar en subtips.
La vacuna de la grip es fabrica segons les directrius de l’OMS, en base a l’evolució de l’epidèmia de la grip anterior, en l’hemisferi sud. El virus de la grip va canviant o fa mutacions en la seva estructura. En la vacuna trivalent hi combinen dues soques del virus A i una soca del B. La vacuna no conté cap soca C perquè no causa epidèmies importants.
L’eficàcia de la vacuna depèn de la capacitat del nostre organisme per desenvolupar anticossos enfront les dues proteïnes esmentades abans. La creació d’anticossos contra l’hemaglutinina, juga un paper important en la prevenció d’agafar la malaltia, perquè impedeix que el virus s’enganxi a les cèl·lules de la mucosa del tracte respiratori. I, els anticossos que es creen contra la neuraminidasa fan disminuir la gravetat de la malaltia, perquè eviten que els virus s’escampin en l’aparell respiratori.
La resposta vacunal no és igual en totes les persones: és millor en joves i sans, en els quals l’efectivitat és de 70-90%; en la gent gran no ingressada a cap centre i persones amb malalties cròniques és efectiva de 30-70% per prevenir l’hospitalització per grip i pneumònia; en les persones ingressades en alguna institució tancada la vacuna és efectiva en el 50-60% per prevenir l’hospitalització per grip i pneumònia i el 80% per prevenir la mort per grip.
Si el virus de la grip pateix algun canvi durant l’epidèmia, el total d’anticossos que l’organisme ha fabricat per la vacuna de la grip té la força per fer que la malaltia sigui més lleu.
A Europa les recomanacions de vacunació antigripal és per persones de 60 o més anys d’edat, perquè l’objectiu és evitar les complicacions de la grip en les persones amb patologies de base que es poden descompensar, evitar ingressos hospitalaris i morts.
A Catalunya la vacuna de grip estacional s’indica en:
*Persones sanes majors de 59 anys d’edat, especialment persones institucionalitzades
* Persones amb menys de 60 anys que pertanyen a un grup de risc:
- Adult o infant que pateix malalties cròniques: pulmonars, metabòliques (diabetis, obesitat,..), hepàtiques, cardiovasculars (valvulopaties, angina,…), disfunció cognitiva, anèmies, insuficiència renal, immunosupressió i càncer
- Dona embarassada en qualsevol trimestre de la gestació
* Persones que poden transmetre la grip:
- Persona que conviu amb malalts
- Persona que cuida malalts
- Professional sanitari
I, altres.
Recordeu, la vacuna és la prevenció primària per prevenir la grip i les seves complicacions.
Per a més informació consulteu la Guia tècnica de la Campanya de vacunació Grip 2018
http://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/vacunacions/06vacunacio-antigripal/resum_guia_tecnica_antigripal.pdf
http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/vacunacio/
http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/
http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/salut/notapremsavw/308568/ca/salut-vol-augmentar-vacunacio-grip-professionals-sanitaris.do
Pilar Puig
Infermera Atenció Primària Manresa ABS 1
Referent de Vacunes