El càncer de còlon i recte és un dels càncers més freqüents a la nostra societat i la segona causa de mortalitat.
A Catalunya es diagnostiquen 5.000 casos nous cada any.
Actualment es coneix que en un 70% dels càncers de còlon la lesió precursora és el pòlip adenomatós, això permet la prevenció secundària d’aquests tipus de càncer al poder fer un seguiment d’aquestes lesions precursores.
Per fer aquest seguiment s’estableixen uns intervals de temps entre exploracions determinats pel número de pòlips trobats, la histologia i la mida d’aquests.
Que és un pòlip de còlon?
El pòlip és una proliferació de cèl·lules en forma de protuberància a la mucosa del colon. És visible i pot tenir diferents formes, mides i histologies.
Existeixen principalment dos tipus de pòlips, els hiperplàsics (benignes) i els adenomes (potencialment malignes)
Quins símptomes donen?
La majoria de vegades la existència de pòlips al còlon no dóna cap símptoma i són una troballa casual.
Si tenen una mida gran poden provocar dolor abdominal o sagnat (sang barrejada amb la femta o sang fresca). Si aquest sagnat és important i persistent en el temps, pot aparèixer anèmia.
Què predisposa a tenir pòlips?
Actualment no existeix una causa coneguda per aquests tipus de lesió, però poden existir uns factors de risc:
-L’edat
-Antecedents personals de pòlips de còlon o càncer colorectal
-Antecedents familiars de pòlips de còlon o càncer colorectal
-Antecedents personals de Malaltia Inflamatòria Intestinal
Com es diagnostica?
L’exploració que determina l’existència de pòlips és la colonoscòpia i mitjançant aquesta es farà l’extirpació.
És poden utilitzar d’altres exploracions diagnòstiques (ènema opac, TAC abdominal…) però després d’aquestes sempre s’haurà de fer una colonoscòpia per confirmar el diagnòstic i fer el tractament.
Seguiment
Un cop diagnosticats i extirpats, s’ha de fer un seguiment adequat, s’han d’evitar les exploracions innecessàries abans d’hora i també les exploracions més enllà del temps d’interval recomanat.
A la Fundació Althaia existeix una Unitat especialitzada en aquest seguiment: La Unitat d’Alt Risc de Càncer Colorectal formada per una infermera i un metge experts en aquesta matèria.
A la unitat és fa una valoració individual de la persona: es valora el risc personal, després de valorar els resultats de les colonoscòpies i el risc familiar, determinat pels antecedents familiars; amb aquestes dades s’estableix l’interval de temps adequat per les exploracions periòdiques. Aquest interval s’anirà modificant en funció dels resultats obtinguts a les exploracions posteriors de seguiment.
L’interval de temps serà: 1 any per lesions d’alt risc, 3 anys per lesions de risc intermedi i 10 anys per lesions de baix risc o no risc.
Podeu consultar els organigrames de seguiment a:
http://www.scdigestologia.org/docs/posters/Posters_Polips_2.pdf
http://www.scdigestologia.org/docs/posters/Colonoscopia4.pdf
Manuela Ramos
Diplomada d’Infermeria / Clínica d’Alt Risc de Càncer Colorectal