La Diabetis Gestacional és un augment de la glucosa en sang que presenten algunes dones durant l’embaràs. Les hormones de la placenta que ajuden al desenvolupament del nadó dificulten l’acció de la insulina i poden causar en l’organisme de la mare un augment dels nivells de sucre en la sang. Aquests nivells alts es presenten per primera vegada durant la gestació, i en la majoria dels casos desapareixen després del part.
La Diabetis Gestacional es determina per un test anomenat “Test de O’Sullivan” que es realitza entre les 24 – 28 setmanes d’embaràs (en casos concrets el test es recomana fer durant el primer trimestre de l’embaràs). El test de O’Sullivan determina la glucèmia després d’una hora de prendre 50 g de glucosa via oral. La prova es considera positiva si es presenta una glucèmia igual o superior a 140 mg/dl. En aquests casos, es realitza una segona prova oral amb 100 g de glucosa i es determina la glucèmia en dejú, a l’hora, a les 2 hores i a les 3 hores per tal de confirmar el diagnòstic de Diabetis Gestacional.
És important controlar els nivells de glucosa durant la gestació per evitar l’aparició de problemes en el fetus i a l’hora del part. El tractament de la Diabetis Gestacional consisteix en fer una dieta fraccionada i controlada en hidrats de carboni, controls de glucèmia capil·lar diaris i activitat física adaptada a l’estat de salut, per tal d’aconseguir un embaràs més saludable per a la mare i el futur nadó. Entre d’altres beneficis, això ajudarà a mantenir el pes adequat del fetus i, per tant, a disminuir el risc de part per cesària.
Eugenia Abadal i Teresa Pons
Infermeres de diabetis d’Althaia