De tant en tant ens arriba a urgències algun nen amb cremades considerables produïdes de forma accidental. Alguna vegada és per l’olla del foc o alguna estufa de casa però altres vegades són produïdes en el moment d’encendre una barbacoa.
En dies de calçotades i barbacoes cal ser conscients dels perills que poden tenir si no en fem un bon ús.
I què falla perquè la barbacoa s’acabi convertint en una arma perillosa? Fer foc requereix d’un cert coneixement i de molta paciència. Cal col·locar el carbó o la fusta de manera que permetin arribar-hi l’oxigen perquè combustioni, cal una petita guspira per encendre’l, cal ser pacient quan la flama no acaba de revifar i s’apaga de nou. No sempre és fàcil que al primer intent funcioni i prengui bé!
El combustible habitual a les barbacoes casolanes és el carbó vegetal. Aquest carbó es crema completament i aguanta el calor durant molt temps. A vegades podem utilitzar pastilles d’encesa que ajuden a facilitar aquesta tasca. El problema sorgeix quan la pressa, les ganes de tenir ràpid el foc a punt … fa que en moltes llars s’utilitzi l’alcohol de cremar amb el perill que aquest comporta.
Per moltes advertències que es facin sobre l’alcohol de cremar, mai és suficient ja que cada any tenen llocs greus accidents pel seu ús. L’alcohol de cremar és inflamable a temperatura ambient. Els vapors que produeix poden formar mescles explosives amb l’aire i es propaga ràpidament. Quan s’encén el foc amb alcohol de cremar es poden produir flamarades de fins a un metre d’altura amb les conseqüents cremades greus en moltes ocasions.
Amb el foc no s’hi juga. Les cremades que es poden produir poden ser molt greus!