El 16 de novembre de 2017 vam celebrar la 6a Jornada Mundial per la Prevenció de les UPP. Des del Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament d’Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques, GNEAUPP, s’estima que, en l’actualitat, al voltant de 90.000 persones que viuen als seus domicilis, en residències o bé són ateses en hospitals pateixen úlceres per pressió (UPP) a Espanya. En l’àmbit hospitalari, segons el darrer estudi nacional, afecten 9 de cada 100 pacients ingressats, independentment de la seva edat i diagnòstic. En Atenció Primària la prevalença mitjana va ser de 9,11 per cent per als pacients inclosos en programes d’atenció domiciliària. La prevalença mitjana en els centres sociosanitaris es va establir gairebé en l’11%.
Patir una úlcera per pressió augmenta entre 4 i 6 vegades el risc de morir, si es desenvolupa alhora una de les seves complicacions més habituals: la infecció. Encara que es considera com una conseqüència inherent al procés d’envelliment, si s’utilitza un protocol de prevenció adequat i amb una mínima inversió, és factible disminuir el seu desenvolupament en el 95% dels casos i s’evitaria aquest sofriment. “La gent avui en ple segle XXI es mor per úlceres per pressió, i això és paradoxal si es pot evitar gairebé la seva totalitat”.
A més de l’efecte en la qualitat de vida dels pacients i dels seus cuidadors, el cost del tractament a Espanya supera els 600 milions d’euros cada any. D’ells, 150 milions es destinen només als apòsits. Des del GNEAUPP s’ha quantificat el cost de la prevenció i no costaria més d’1,7 euros al dia, quan guarir-la costa, almenys, 46 euros al dia.
Les úlceres per pressió (UPP) són conegudes popularment com a nafres, escares o úlceres per decúbit i són lesions que afecten la pell però que poden traspassar-la arribant a l’os, al múscul o estructures de sustentació. S’originen per mecanismes com la pressió, la fricció o la cisalla provocant l’aixafament i la mort o necrosi dels teixits i es produeixen “en un temps menor del què es pot suposar. De fet, encara que depèn del pacient, de les defenses del seu cos, de les patologies que pateixi, del seu nivell d’hidratació i de l’edat que tingui, s’han arribat a produir úlceres per pressió en menys de 3 o 4 hores, encara que la mitjana podria establir-se en 8 o 12 hores.
Els estudis realitzats pel GNEAUPP confirmen que, fonamentalment, es tracta d’un problema de salut que afecta persones grans (84%), però també a altres grups d’edat més joves, tenint en compte que no discrimina en els casos d’intervenció quirúrgica, i es produeix amb freqüència en nounats ingressats en UCI-P i en lesionats medul·lars.
La infermera és la persona que més directament cuida als pacients amb UPP, en col·laboració amb les auxiliars d’infermeria en l’àmbit institucional i als domicilis amb treballadores familiars, cuidadors i la mateixa família del pacient.
Prevenir úlceres no té un cost zero, però tenim força possibilitats de prevenir-les aplicant una sèrie de mesures generals. Les claus de la prevenció són: la valoració de la pell i la seva cura, la mobilització dels pacients, la utilització de superfícies especials per al maneig de la pressió, la nutrició adequada i el suport sanitari.
Així, cal recomanar que es mogui al malalt perquè la immobilitat és el principal aliat per al seu desenvolupament i realitzant canvis posturals al pacient, la infermera o l’auxiliar “salvem vides”; cal utilitzar superfícies especials per al maneig de la pressió com a matalassos i coixins dinàmics i estàtics; i aplicar una cura específica sobre la pell, que consisteix a netejar i assecar meticulosament la regió del cos exposada a incontinència, la hidratació de la pell i especialment l’aplicació local d’àcids grassos híperoxigenats en zones sotmeses a pressió i a frec. A més, es recomana una nutrició enfocada a aquests pacients perquè ha demostrat la seva capacitat per augmentar la resistència dels teixits. Aconsellem als cuidadors sol·licitar i rebre el suport d’infermeres expertes per avaluar el risc de desenvolupar úlceres per pressió i elaborar un pla preventiu individualitzat i efectiu.
Tot això està perfectament dibuixat en protocols i guies de pràctica clínica, el que falta és portar-ho a bon port i que tothom sigui conscient de la veritable magnitud del problema. Evitant el desenvolupament de les temudes UPP s’evita sofriment amb implicacions molt severes sobre la salut i s’evita un sobre cost econòmic al sistema de salut i al país. És del tot necessari que tots els professionals posem el nostre “granet de sorra” perquè no se segueixi considerant com un problema menor o secundari. En el nostre entorn, cada dia més, es tracta les UPP ja desenvolupades amb interdisciplinarietat i gran coordinació, en un escenari on se sumen els esforços de metges internistes, infectòlegs, geriatres, traumatòlegs, cirurgians plàstics, dermatòlegs, cirurgians vasculars, infermeres, gestores i auxiliars, però no ens hem assegut a debatre de forma coordinada la tan necessària i preuada prevenció.
Fem-ho possible entre tots!!!
Vull dedicar aquest post a la “Carmeta” que havia estat companya de professió. Ella va morir fa pocs dies pels efectes devastadors de les úlceres per pressió que havia desenvolupat els últims mesos de la seva vida.
Ascen Navarro Caballero
Infermera gestora de pacients de cirurgia vascular
Gestió de l’atenció al pacient amb ferides cròniques i complexes
anavarro@althaia.cat