“No em vull vacunar perquè després em posaré malalt”: La vacuna de la grip està composta per virus inactivats, no provoquen malaltia. Són simples presentadors del virus sense capacitat infectant per posar en alerta el nostre sistema immunitari i crear anticossos (“defenses”).
“No m’he vacunat mai i no he agafat mai una grip. Sóc fort com un roure. A mi no em cal”: Una part d’emmalaltir és deguda a l’atzar: a l’estar exposats a la grip pot ser que l’agafem o que no. L’altra part la defineixen els criteris intrínsecs de cada persona, en persones de risc hi ha més percentatge de complicacions. Si no som persones de risc però tenim contacte habitual amb molta gent, podem ser transmissors. I, evidentment, en contacte amb molta gent també estem en contacte amb moltes persones de risc. Nosaltres potser no emmalaltirem, però afavorirem a propagar la malaltia.
“A casa meva estem tots sans, no cal que em vacuni”: Hi ha condicions que poden canviar i no són controlables, hi haurà gent no vacunada que passarà a ser persona de risc: dones que estaran embarassades, pacients amb diagnòstic recent de malalties oncològiques o hematològiques que necessitaran quimioteràpia, gent que patirà disminució de les defenes de forma severa per diverses causes, pacients amb patologia crònica que empitjoraran… La vacunació ens pot ajudar a disminuir la propagació i a mitigar les complicacions
“Pot ser que em vacuni i emmalalteixi igual? Un any em vaig vacunar i em vaig costipar 4 vegades al llarg de l’hivern”: La vacuna per la grip només protegeix contra el propi virus de la grip. Pot ser que ens contagiem d’un serotipus mutat que no cobreixi la vacuna. La vacuna confereix un factor protector, aconseguint reduir el percentatge de complicacions substancialment. Per altra banda, existeixen molts altres virus respiratoris causants d’infeccions de vies aèries. Malhauradament contra tots aquests altres virus encara no existeix vacuna. Per tant, és molt important tenir en compte les mesures d’higiene bàsica: rentar-se les mans, tapar-se la cara al tossir o estornudar…
“Un any em vaig vacunar i va ser la pitjor grip que he passat mai”: La grip és una malaltia mortal, fins i tot avui en dia. Per això s’intenta reduir-ne la propagació al màxim. Cada any els virus de la grip muten. Pot ser que malgrat la vacuna, les persones més susceptibles pateixin complicacions. S’ha demostrat que aquestes complicacions poden ser potencialment funestes si tota aquesta sèrie de mesures higièniques i de vacunació de la població no es duen a terme.
“No m’he pogut vacunar perquè tinc les defenses molt baixes, emmalaltiré”: Els pacients amb immunosupressió important han de seguir les mesures higièniques habituals i la majoria es vacunen. En certes ocasions, quan les defenses estan realment baixes és desaconsallable vacunar, perquè la vacuna no tindria efectivitat i l’organisme està molt dèbil, pel que podria veure’s ressentit. Per tant, és importantíssim que la resta de població que conviu amb ells estiguin vacunats. No tant sols la família, sinó l’entorn més proper.
“No m’he pogut vacunar perquè tinc insuficiència cardiaca descompensada ara. Si agafo la grip no sé si passaré l’hivern…”: Les persones amb malalties cròniques o d’edat avançada que pateixen una grip sabem que tenen més risc de complicacions i de complicacions més greus. Protegint-los, vacunant-se l’entorn, evitant que els nens o altres adults els vagin a veure quan estiguin malalts, serà realment valuós.
PER PENSAR-HI…
En ple s. XXI la grip pot comportar complicacions i en persones de risc (esmentades anteriorment) pot arribar a ser potencialment mortal. Si ajudem a la contenció o, el que és el mateix, ajudem a evitar la propagació del virus de la grip en la mesura del possible: amb mesures higièniques i vacunació, ajudarem a nivell poblacional a reduir el nombre de casos, i sobretot a reduir el nombre de casos mortals. Això és cosa de tots!
Per saber-ne més:
http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/vacunacio/
*Els autors del text declaren no tenir cap conflicte d’interessos amb la indústria farmacèutica encarregada de crear, distribuir o comercialitzar les vacunes de la grip.