La grip continua sent un problema important de salut pública per l’elevat nombre de casos que es donen cada any i per la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, com és el de les persones d’edat avançada.
La infermera d’Atenció Primària té un paper rellevant en aquesta activitat. És la responsable d’organitzar la campanya de la grip i de fomentar l’educació a la població, promovent la prevenció i la bona utilització de la immunització.
La vacuna contra la grip s’administra en els centres d’Atenció Primària de Salut, és a dir, en els Ambulatoris i Centres de Salut i forma part del PAPPS (Programa d’activitats preventives i de promoció de la salut).
La infermera dels centres d’atenció primària desenvolupa la funció de gestió i previsió en la demanda de les vacunes, és l’encarregada de la seva conservació, de la distribució, dels registres i dels protocols d’actuació. Pel que fa a la funció assistencial, atén els usuaris que tenen factors de risc de salut, com també valora la necessitat de vacunar el pacient amb antecedents i condicions de salut del moment prevacunal. A més, encara que la infermera és la responsable d’informar els pacients (crònics o altres) que volen rebutjar la vacuna de les potencials complicacions que els pot suposar aquesta decisió en el procés de seva malaltia crònica, és la persona que ha de decidir si vol ser vacunada o no. En cap cas obligarem a vacunar en contra de la voluntat de la persona.
La infermera prepara i administra la vacuna, identifica els possibles riscos i dona els consells post-vacunals. Cada any el Departament de Salut distribueix milers de vacunes a tot Catalunya per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris.
Els usuaris al CAP demanen cita per la seva infermera de referència. El gruix de les persones vacunades són pacients crònics, per tant, la infermera ja coneix la persona i els criteris d’immunització. Sovint també ens trobem amb persones que demanen cita i que no formen part dels grups de risc, segons els criteris de vacunació. En aquests casos, la infermera és la responsable de fer educació per tal que la persona sàpiga primer què és la grip i què ha de fer si la pateix, i segon, quan es pot vacunar. Moltes vegades hi ha la creença que si et vacunes no et constiparàs, per tant, és molt important fer intervencions educatives dirigides a desmuntar aquesta creença i explicar la diferència entre el constipat i la grip.
Els centres d’Atenció Primària es sobrecarreguen durant els mesos d’hivern, tot i que en la majoria dels casos no caldria anar al CAP, ni al metge. És aquí on la infermera comunitària té un paper rellevant en difondre l’autocura i el maneig de la simptomatologia en els processos febrils i la grip.
Consulteu símptomes de la grip al Canal Salut de la Generalitat
Consulteu també la campanya de vacunació antigripal 2017-2018, publicada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Rosa Cobacho Casafont
Infermera ABS-1