La bioètica és una disciplina que actua com a pont entre dues realitats, la dels fets científics, i la dels valors que configuren i donen sentit a la nostra vida. Aplicada en l’àmbit mèdic assistencial, té com a fonament quatre principis: no maleficència, beneficència, autonomia i justícia. El seu objectiu prioritari es dirigeix a preservar la dignitat de la persona i els drets humans, amb una metodologia o procediment basat en el diàleg, discussió, reflexió i deliberació, que ajudin en la presa de decisions.
Els valors en el context social actual, són un tema de gran importància i actualitat, cada persona, entitat o grup, té els seus propis valors, que configuren la seva identitat.
Fonamentalment es parla d’educar en valors en l’àmbit educatiu-acadèmic i en la família. Sentim les institucions i els seus responsables argumentar els seus discursos i la seva presa de decisions en valors fonamentals buscant el benefici dels ciutadans i el bé comú, qualsevol creença es fonamenta en valors, totes les professions tenen els seus propis valors per poder desenvolupar-se, en el món laboral, el màrqueting presenta empreses dedicades a la producció o als serveis, i ens diuen que ho fan amb valors, i també així es plantegen els valors com un element essencial en l’estructura de les persones, de les entitats, per articular la societat i per a la convivència dels ciutadans.
Podem preguntar-nos què entenem per valors. Cadascú en podria donar la seva pròpia definició, possiblement coincidiríem en dir que els valors són principis, conviccions profundes dels éssers humans que determinen la seva manera de ser i orienten la seva conducta, per aconseguir realitzar-nos com a persones. Cada persona, d’acord a les seves experiències, construeix la seva pròpia jerarquia de valors, alguns romanen al llarg de tota la vida, uns altres poden variar, segons els seus interessos, necessitats o circumstàncies.
Parlar d’espiritualitat, resulta més complex, és una paraula que s’utilitza com a resposta a diverses situacions que viuen les persones o a fenomens que esdevenen en la societat, es presenten ofertes molt diverses per atendre aquesta demanda.
El concepte d’espiritualitat ha evolucionat al llarg dels anys, originalment era un concepte lligat a la pràctica religiosa, entesa com la relació que s’estableix amb les creences d’una religió concreta. El concepte d’espiritualitat és molt més ampli, està arrelat en el més profund de cada persona, fa referència al sentit profund de la vida, als valors que la sustenten, a la recerca de sentit i significat entroncat amb els grans interrogants que preocupen a l’ésser humà, incloent-hi la dimensió religiosa. Qui sóc? Quin és el sentit de la meva vida? Quins són els meus valors i esperances? Quin sentit té el que m’està passant, la malaltia, el sofriment, la mort, la felicitat? …
La Bioètica se situa en el plànol dels professionals de la salut, la persona que requereix atenció sanitària i la seva família; ha d’ajudar a prendre la decisió consensuada més adequada quan sorgeix algun conflicte, tenint present la situació i circumstàncies de la persona, els seus valors, que no sempre coincideixen amb els nostres, el que és important per a ell, el marc legal; sense perdre de vista el concepte de persona i la dignitat humana.
Juan Esparza