Tot i que ja fa més de 10 anys que parlem de Seguretat del Pacient i cada dia som més conscients dels riscos de l’assistència sanitària, encara queda molt a fer; els canvis en les institucions són lents i complicats, per això la OMS (Organització Mundial de la Salud) continua la seva lluita per a reduir els danys evitables, no relacionats amb la malaltia i derivats de l’assistència sanitària……
Els experts a nivell internacional sobre Seguretat del Pacient: representants de la OMS, de la UE (Unió Europea), Banc Mundial, la OCDE (Organització per la Cooperació i Desenvolupament Econòmic) i altres, fins a 350 representants de 45 països, es van reunir a Bonn (Alemanya) per 2ª vegada, els dies 29 i 30 de març en l’anomenada “Segunda Cumbre Ministerial Mundial sobre Seguridad del Paciente”.
L’objectiu d’aquests moviments és fer visible el compromís dels polítics, institucions de salut, professionals i pacients, amb la Seguretat Clínica i, la creixent quantitat d’aspectes a millorar han reafirmat la necessitat de continuar treballant en aquesta direcció. Aquesta vegada s’ha arribat a l’acord unànime d’establir el dia 17 de setembre com el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient.
D’entrada podem pensar que un dia internacional més no arreglarà la situació, però cridar l’atenció, sensibilitzar i conscienciar de l’existència d’un problema important no resolt és l’única manera raonable i pacifica, perquè els ciutadans reclamin solucions als seus representats i així els governs actuïn i prenguin mesures.
L’OMS va presentar també en aquesta assemblea, el seu programa mundial “Global Patient Safety Challenge” (Desafiament Global de la Seguretat del Pacient) amb el repte de disminuir en un 50% els esdeveniments greus provocats per error de medicació, en els pròxims 5 anys. El Estudio ENEAS (Estudio Nacional de Eventos Adversos) ja ens alertava al 2005, que un 37,4% dels esdeveniments adversos detectats estaven relacionats amb els medicaments i causen entre un 4,7 i un 5,3% dels ingressos hospitalaris. Als EEUU s’estima que provoquen diàriament la mort d’una persona i posen a risc de patir problemes de salut a 1,3 milions de persones a l’any.
Sabem doncs que tenim un problema en els sistemes sanitaris i són benvingudes totes les accions que puguin ajudar a disminuir aquestes dades.
La Seguretat és cosa de tots i també del pacient. La pròxima Assemblea Mundial serà al 2018 al Japó, mentrestant nosaltres posarem el nostre granet de sorra per col·laborar en el repte mundial actuant amb professionalitat i adoptant pràctiques segures al nostre entorn de treball.
T.Baeza Ransanz
Infermera referent de seguretat del pacient a la Fundació Althaia