Què són les malalties de transmissió sexual (ITS)?
Es coneixen com a malalties de transmissió sexual les que s’adquireixen especialment o amb major freqüència a través de les relacions sexuals, o al menys són aquestes les que contribueixen a la seva difusió o propagació.
Es poden curar ?
És important conèixer que algunes malalties de transmissió sexual es poden curar però d’altres són incurables.
Entre el grup de malalties de transmissió sexual que poden tenir tractament es troba: la sífilis, el xancre tou, la infecció per clamídia, tricomoniasi i la gonorrea.
Cal dir però que, la majoria d´ aquestes infeccions, en els seus estadis inicials poden cursar sense simptomatologia o amb simptomatologia poc especifica, augmentant així el risc de complicacions i seqüeles.
Les malalties que no tenen tractament i per tant no es poden curar són: VIH/SIDA, herpes genital, Hepatitis B i C, Virus del Papil·loma Humà.
Com es poden evitar?
El que redueix la possibilitat de contagi i transmissió de les ITS i el VIH és l’abstinència de relacions sexuals i la relació mútuament fidel entre dues persones no infectades.
En el cas que no sigui així, la utilització correcta del preservatiu en totes les relacions sexuals és l’únic mètode segur per tal de reduir el risc de contagi de les ITS i VIH.
Què passa si tinc relacions sexuals amb varies parelles sexuals?
Se sap que el risc de contraure algunes ITS es relaciona directament amb el nombre de parelles sexuals, ja que un major nombre d’exposicions facilita el contagi si alguna de les parelles està infectada. A més a més, a mesura que augmenta el nombre de parelles sexuals és més difícil saber qui té conductes de risc i qui no. En aquestes situacions és molt important fer un bon ús del preservatiu en totes les relacions sexuals.
Hi ha pràctiques sexuals que comporten més risc que d’altres?
Sí, hi ha pràctiques que tenen un risc més elevat de contagi degut a que es relacionen amb més lesions de les mucoses.
Les pràctiques sexual de més a menys risc són:
- Coit vaginal receptiu sense protecció
- Coit anal insertiu sense protecció
- Coit vaginal insertiu sense protecció
- Fel·lació amb ingestió de semen
- Contacte oroanal sense barrera
- Relacions sexuals durant la menstruació
- Cunnilingus sense barrera
- Compartir estris o joguines sexuals sense protecció
- Penetració anal manual o instrumental
- Fel·lació sense ingestió de semen
Quins símptomes m’ha de fer sospitar que tinc una malaltia de transmissió sexual?. Quan tinc que consultar?
No cal esperar cap símptoma específic per sospitar una infecció de transmissió sexual. El simple fet d´haver tingut relacions de risc, ja és motiu de consulta i de realitzar proves diagnòstiques per detectar infeccions de transmissió sexual.
Rocío Hernandez Beltran
Llevadora a les Sales de Part d’Althaia