El passat 14 de novembre es va commemorar el dia mundial de la diabetis. Un de cada dos adults estan sense diagnosticar i això comporta, en alguns casos, que en el moment del diagnòstic de la Diabetis Mellitus Tipus 2 (DM T2), aquestes persones ja tinguin complicacions de la malaltia com: retinopatia, malaltia cardiovascular, insuficiència renal, neuropatia, etc.
El lema de la campanya del 2016 es titulava “ull amb la diabetis, actua avui per canviar el demà”, i posava l’accent en el diagnòstic precoç de la DM T2 i en el cribratge de les complicacions tant en la DM T2 com la DM T1.
La DM T2 pot estar present sense els símptomes clàssics de la malaltia (poliúria, polidípsia, visió borrosa, falta d’energia i pèrdua de pes) o poden tenir-los de forma molt lleu.
Per tal de conèixer el risc d’una persona de desenvolupar la DM T2 es pot utilitzar un test molt senzill, el test de Findrisk[i], és un qüestionari de vuit preguntes on es demana:
- Edat
- Pes
- Índex de massa corporal
- Antecedents familiars
- Exercici físic
- Ingesta freqüent de verdures o fruites
- Presa de medicació per a la hipertensió
- Troballa de glucèmia alta, coincidint amb malaltia intercurrent o diabetis gestacional
Aquest test no pot reemplaçar en cap cas el diagnòstic mèdic, però sí alertar la població. Es coneix que les complicacions de la DM T2 es poden prevenir o retardar en un 70% si les persones adopten mesures de vida saludable.
Per la prevenció de les complicacions en la DM T1, és imprescindible:
- Mantenir l’hemoglobina glicosilada del 7% o inferior
- Evitar hipoglucèmies i/o hiperglucèmies greus, mitjançant controls de les mateixes
- Realitzar revisions oftalmològiques, de la funció renal, cardíaques i podològiques
- Deshabituació del tabac
Us animem a fomentar mesures de vida saludable i donar a conèixer sistemes de cribratge de la diabetis per fer realitat el lema “actua avui per canviar el demà”.
Eugènia Abadal – Infermera Diabetis –