En aquell periple de dies intensos, d’emocions, de cansament, de màgia… apareix l’assignatura pesada de formalitzar documents… us en fem un petit resum i us donem quatre consells per a fer la feina menys carregosa…
Anirem pas per pas:
1.- L’hospital: Durant l’ingrés hospitalari pel part haureu d’anar amb la secretària de la unitat a fer uns papers. Haureu de presentar el DNI dels pares…i si us enganxa només cap de setmana a l’hospital haureu de tornar-hi en horari d’oficina. Allí obtindreu el certificat de naixement (paper groc) i un paper blanc per a recull estadístic de dades, que haureu d’omplir, amb bolígraf blau o negre, sense doblegar els fulls, ni desenganxar-los ni tallar-los. Al moment de l’alta mèdica us donaran el carnet de salut del nadó (llibret blau) i els informes mèdics i d’infermeria tant de la mare com del nadó.
2.- El registre civil: És el primer tràmit que cal fer en sortir de l’hospital, ja que per la resta cal el paper del registre. Haureu d’anar als jutjats del lloc on viviu…i si és un poblet sense jutjat, haureu d’anar a l’ajuntament. Cal fer el tràmit en els primers 30 dies de vida del nadó. Si els pares no esteu casats, hi haureu d’anar tots dos, en cas de que ho estigueu, pot anar-hi només el pare que la mare probablement necessita repòs, calma i oblidar-se de paperasses! Al registre civil cal portar:
. Del nadó: El paper groc i el paper blanc d’estadística que us han donat a l’hospital.
. Dels pares: Els DNIs de tots dos (o bé el permís de residència o el passaport), el llibre de familia (si esteu casats) i/o la sentència de divorci (evidentment només si esteu divorciats). En cas de pares estrangers, haureu de portar l’acta de matrimoni traduïda a l’espanyol, o si no, haureu de comparèixer tots dos al registre.
3.- Ajuntament: Cal empadronar el nadó al domicili dels pares.
4.- Centre d’atenció primària: Si la mare estava de baixa abans de donar a llum, cal recollir l’alta mèdica i portar-la a l’empresa de la mare. Allí us donaran un document que haureu de portar a l’INSS per a tramitar la baixa per maternitat.
5.- INSS: Per tal d’inscriure el nadó a la seguretat social i per tramitar el permís de maternitat i paternitat haureu d’anar a la seu que us pertoqui per zona. És recomanable demanar cita prèvia per internet a la web www.seg-social.es per a patir menys esperes. No hi ha límit de temps per a fer les gestions però atenció que no cobrareu cap subsidi fins que no hagueu fet aquest tràmit!
6.- Centre d’atenció primària de nou: Per a que us assignin un pediatre, programeu la visita de seguiment del nadó i revisió de les dades del nadó per tal d’obtenir la tarjeta sanitària.
Consells finals:
. L’única gestió que ha de fer la mare en persona, juntament amb el pare, és el registre civil en cas que els dos progenitors no estiguin casats. Si us plau, la mare només hauria de fer aquesta incursió en la burocràcia, que ja té prou feina!!!
. Seguir estrictament aquest ordre us evitarà viatges inútils.
. Porteu tota la documentació del nadó a sobre sempre que aneu a fer qualsevol gestió…és la forma de no deixar-se res.
. Aprofiteu els primers dies, o mentre duri el permís de paternitat si en teniu… quan torneu a la vida laboral us necessitaran més de l’habitual a casa!