Aquest any 2016 el Dia Mundial de la Salut Mental és el dia 10 octubre i té per lema “la prevenció, la clau de l’equilibri”.
La malaltia mental no implica menor capacitat intel·lectual, no sempre és irreversible, ni mortal, ni contagiosa, no sempre és hereditària, ni és una culpa, ni un càstig i no sempre és permanent en la vida de l’individu una vegada adquirida.
Les causes dels trastorns mentals no estan clares, però sí que es poden associar a factors predisposants (genètica, alteracions químiques o físiques en el processos intracerebrals) i factors ambientals (consum de drogues, traumatismes cerebrals o estrès)
Són aquests factors ambientals amb els que es pot incidir i fer-ne prevenció. Les infermeres, com agents de la salut i de major proximitat amb el ciutadà, fem difusió dels hàbits més saludables que poden incidir en la patologia mental.
Difondre hàbits de vida saludable i fomentar-ne l’aprenentatge des de la infància, potenciar les interaccions satisfactòries en el nucli familiar, així com l’educació i el respecte, seran factors de protecció en el problema de salut mental. Nosaltres mateixos, com a ciutadans, podem contribuir en un ambient propici pel creixement personal.
Segons l’OMS “La salut mental dels infants i adolescents s’ha convertit en un dels principals reptes de salut pública arreu del món”.
Les dades epidemiològiques constaten que hi ha una prevalença aproximada del 10 al 20% en el grup de població infantil i adolescent. Quan s’arriba a la població adulta la predisposició a patir un trastorn mental és d’un 12%.
Actuacions com les que s’han iniciat des de l’Ajuntament de Barcelona, amb la creació del Pla de Salut Mental de Barcelona (2016-2022), amb una inversió de 51 milions d’euros en el primer any, són indicis que denoten que la malaltia mental s’està posicionant a la societat, concretant-se aquestes actuacions en l’adjudicació d’habitatges perquè se’n puguin beneficiar ciutadans amb malaltia mental o la figura de l’educador de carrer.
Com a col·lectiu infermer aplaudim qualsevol actuació que promogui el benestar de la població en general i especialment aquestes actuacions dirigides al malalt mental que de vegades ha estat poc considerat per les institucions.
Nosaltres continuarem aportant els nostres coneixements per a la millora de la salut mental com a professionals i com a ciutadans
Antònia Masjoan Vila
Roger Ibañez Relat
Consol Rojo Castro
Equip d’infermeria Hospital de dia Salut Mental