El nostre cos fabrica saliva que arriba per uns conductes a la boca. Les fàbriques encarregades de fer aquesta saliva són tres glàndules salivals grans com les glàndules submaxil·lars, les sublinguals i les parotídies i nombroses glàndules salivals més petites. La paròtide és una d’aquestes glàndules i està situada a la zona posterior de les dues galtes per això quan s’inflama tradicionalment se’n deia que tenia galteres.
En aquestes glàndules hi poden haver inflamacions, infeccions, tumoracions… avui parlarem d’una de les consultes més freqüents d’aquestes glàndules com és la parotiditis epidèmica que és la inflamació de la paròtide per un virus i que té lloc una sola vegada.
Qui ho provoca? La causa més freqüent és el virus de les galteres que és el Paramixovirus tot i que hi ha altres virus i inclús bactèries que també la poden inflamar. En general, quan la infecció és bacteriana, se sol acompanyar de febre alta i mal estat general i en canvi quan és vírica, la clínica sol ser lleu. La transmissió d’aquest virus és per via aèria per petites gotes de saliva amb un període d’incubació (des de que el virus entra el nostre cos fins que notem alguna cosa) d’uns 15-20 dies.
Què passa i com es diagnostica? S’inflama la glàndula que augmenta de mida i fa que veiem la galta o les dues galtes (moltes vegades és bilateral) més grans. També hi pot haver molèsties locals i dolor, mal de cap o articular, febrícula… El dolor augmenta al mastegar que és quan ha de sortir la saliva de la glàndula. En els nens poden inflamar-se els testicles (orquitis) o haver-hi altres afectacions menys freqüents com pancreatitis (inflamació del pàncrees), encefalitis (inflamació del cervell)… Quan visitem al pediatra, tocarà la zona de les galtes i de la mandíbula on és molt típic que la part posterior de la mandíbula no es pugui tocar bé. Si hi ha dubtes es pot fer una analítica de sang per veure si la glàndula està inflamada (la lipasa en sang estarà alta) o una PCR en saliva (aquesta prova permet saber quin virus exacte ha fet la infecció).
Té tractament? Simptomàtic, per tant donarem ibuprofè o paracetamol per disminuir les molèsties, líquids abundants i evitarem els àcids o picants que augmentaran el dolor.
Com ho prevenim? El contagi es duu a terme des de 7 dies abans de que s’inflami la glàndula fins unes 10 dies després, tot i que el màxim contagi és dels dos dies abans als 4 dies després. Per tant caldrà aïllament i evitar acudir a l’escola o zones amb més nens durant aquests 4-5 dies.
I la vacuna, no fa res? La vacuna de la triple vírica ens protegeix de tres virus com són el xarampió, la rubèola i la parotiditis, tot i així, encara hi ha brots epidèmics per aquest virus que afecten sobretot a nens, adolescents i adults joves. Perquè passa? Es va començar a vacunar als anys 80 i al llarg dels anys hi ha hagut diferents tipus de vacunes, una d’aquestes menys efectiva. La vacuna actual és més efectiva però tot i així hi ha una pèrdua de immunitat amb el pas dels anys en algunes persones. Si passes la malaltia per aquest virus adquireixes una millor immunitat que amb la vacuna, tot i així la vacunació sistemàtica i universal és la única manera d’eradicar la malaltia.