És veritat que quan ens engreixem i/o aprimem és per culpa del tiroides? És hereditari? Què hi ha de cert en tot això? Per què… ben bé, què és el tiroides??
El tiroides és una glàndula que tenim situada al coll, i que allibera les hormones tiroïdals. Aquestes hormones són importants per al bon funcionament de molts òrgans del cos: sobretot per al desenvolupament del cervell i del sistema nerviós central, per al creixement dels ossos i músculs i també per mantenir la temperatura i metabolisme del cos.
Per a poder formar aquestes hormones el tiroides necessita iode. És important recordar, doncs, la necessitat d’ingesta de sal iodada a la nostra dieta pel bon funcionalment del tiroides. Igualment, durant l’embaràs es recomana la complementació amb iode (200-250mcg/dia) per tal d’ajudar a la correcta formació del tiroides del fetus.
De fet, és tan important tenir aquestes hormones tiroïdals en uns nivells normals, que en la prova del taló al néixer (cribratge neonatal) ja s’inclou la detecció d’aquest problema per tal d’evitar que la falta d’aquestes hormones pogués comportar algun problema de desenvolupament cerebral, imprescindible els primers anys de vida.
Així doncs, si el tiroides d’un nen treballa poc (hipotiroïdisme): podria tenir un creixement lent, estar molt cansat, tendència a engreixar-se, restrenyiment, retard del desenvolupament psicomotriu,…. (com si tot el cos anés a rellentir…) I perquè pot passar això? En nens, la causa més freqüent d’hipotiroïdisme és la congènita, és a dir, néixer sense tiroides (i això, com dèiem, es detecta en la prova del taló). Altres causes poden ser el dèficit de iode o causes adquirides com la inflamació del tiroides (tiroïditis). En aquests casos, donat que el tiroides treballa poc i allibera poca hormona tiroïdal, és freqüent que es faci més gran de mida, per intentar aconseguir formar més hormona: quan el tiroides és gran, en diem goll. El tractament de l’hipotiroïdisme serà doncs, donar l’hormona que el cos per sí sol no secreta: donar hormona tiroïdal.
I què passa si el tiroides d’un nen treballa massa (hipertiroïdisme)? Doncs just tot el contrari. Van acceleradíssims: la freqüència cardíaca se’ls dispara, no paren quiets, s’aprimen, diarrees i és molt característic que tenen els ulls sortits enfora (“ulls saltons”). En aquest cas la causa més freqüent és autoimmune (per una producció anormal d’anticossos que faran treballar el tiroides més del compte). El tractament en aquest cas serà donar un fàrmac que freni una mica aquesta producció excessiva d’hormones tiroïdals.
Així doncs, quan tenim un problema al tiroides pot ser que es transmeti de pares a fills o no, depenent de la causa. Quan un nen/a s’engreixa o s’aprima, normalment és degut a la dieta i/o exercici que fa, però en qualsevol cas, si es detecta algun símptoma compatible amb un mal funcionament de la glàndula del tiroides, cal consultar amb el pediatre perquè valori si cal o no fer-hi alguna cosa.