Fa un temps us vam escriure quatre pinzellades sobre què vol dir ser prematur (cliqueu aquí per a rellegir-ho)…i avui, les infermeres de nounats, principals cuidadores i acompanyants dels més menuts de l’hospital, ens escriuen sobre com encarar l’arribada a casa amb un nadó que ha passat les seves primeres setmanes de vida completant la seva maduració i creixement en una incubadora. És un moment complex, en què el nadó passarà de ser cuidat sota la guia dels professionals a ser-ho únicament pels seus pares.
En quin moment es dóna l’alta?
Doncs quan el nadó tingui més de 35 setmanes de gestació (per exemple, si va néixer a les 33+2 setmanes….als 12 dies de vida, si?) i a més a més:
- Mantingui la temperatura corporal fora de la incubadora.
- Tingui una respiració regular.
- Pregui tota la seva alimentació per succió, sense sondes ni altres artilugis, sigui directament al pit o en biberó.
- No necessiti oxigen ni cap altre suport respiratori (encara que en casos excepcionals pot ser que vagin a casa amb oxigen…)
- Pesi més de 2.000g i vagi guanyant cada dia uns gramets.
Com ens podem preparar per l’arribada a casa?
- Cal que els pares estiguin habituats a fer les cures pròpies del nadó durant la seva estada a nounats: vestir-lo, canviar bolquers, fer un bany, etc… pot semblar una tonteria, però penseu que són nadons que han nascut sovint petits i amb una elevada fragilitat…i el que pots semblar senzill en un nen a terme pugui ser tota una aventura en un prematur.
- Cal tenir entrenament en administrar la medicació i/o vitamines que necessiti el petit.
- És útil repassar amb el metge i les infermeres de nounats els informes d’alta: entendre bé què ha passat, què cal vigilar, quins controls ambulatoris cal fer i quedar-nos sense cap dubte.
- Comprovar que se li ha fet la prova del taló i els potencials evocats auditius.
- Tenir pensat on anirà al pediatre de capçalera i planificar una visita pocs dies després de l’alta hospitalària.
- I, evidentment, tenir tot el parament preparat a casa, incloent la cadireta de lactants petits al cotxe per a poder marxar!!
Quines preguntes fer abans de marxar d’alta?
. Aclarir tots els dubtes que tinguem sobre l’alimentació del nadó, alletament matern, si cal suplementació, si fa biberó cada quant, quina quantitat i fins quan…
. Se li ha administrat alguna vacunació durant l’ingrés? Quan toca la propera vacunació?
. Quines precaucions hem de prendre per evitar el contagi d’infeccions, sobretot respiratòries? Assabenteu-vos de la importància del rentat de mans, d’evitar el contacte amb persones refredades o malaltes i sentiu-vos preparats per a explicar-ho a la resta de la família.
. Com contactar amb la unitat de nounats si tenim algun problema…: sempre hi som i sempre ens hi trobareu!
Com es comporten els nens prematurs a casa?
En la major part dels casos, a l’arribada a casa són nadons de poc més de 2 kg de pes, als que encara veurem molt petits i delicats. Cal recordar que probablement la seva prematuritat implicarà un comportament un pèl diferent que hem de conèixer. Per exemple:
- Sovint no mostren signes clars de que tenen gana i per tant reclamen molt poc les preses. Són lents en menjar i es cansen en fer-ho. Per tant: oferim l’alimentació a les hores establertes i paciència a donar temps i ànims per a que mengi!
- Alguns passen bona part del dia adormits i és normal; i passen molt ràpidament del plor al son.
- Han estat en una unitat de nounats força dies i moltes nits sense els pares. El nounat també necessitarà una adaptació a la nova situació i pot ser que reclami més companyia…l’haurem d’anar coneixent!
Què ens pot facilitar l’adaptació a casa?
- En primer lloc acceptar ajuda de familiars i tenir una bona organització que permeti als pares estar molt pendents i dedicats al bebè, així com tenir espais per al descans i per a l’aterratge a casa.
- Aprofitar les estonetes en què el petit està despert per contactar amb ell, parlar-li, cantar-li, estimular-lo, canviar-lo de posició, etc…
- Com en tots els nadons: fer-lo dormir de panxa enlaire, evitar tapar-lo massa al bressol i no tenir objectes tous, com peluixos o coixins al bressol. Són les mesures universals per a prevenir la mort sobtada del lactant.
- No fumar a l’interior del domicili.
Qui sap si heu llegit aquest post tenint un fill a la incubadora o potser heu d’acompanyar a uns pares que n’hi tenen un… esperem haver-vos estat útils!