El 21 de gener la Conselleria de Salut va declarar el nivell d’epidèmia de grip a Catalunya. Actualment a la setmana 5, la taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella és de 187,43 casos per 100.000 habitants, continuant per segona setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic, tot i que la intensitat de l’activitat és menor que en temporades prèvies. En els darrers anys l’inici de la epidèmia s’ha anat retardant i aquest any potser una mica més degut a les altes temperatures per les èpoques en les que estem. En els darrers dies estem afrontant un allau de nens malalts degut a que aquest augment de casos de grip coincideix amb l’increment típic de les gastroenteritis per rotavirus i de la segona onada de les bronquiolitis per virus VRS que aquest any està donant força guerra.
Com sabeu, el virus de la grip és un virus molt contagiós i que muta cada any, cosa que fa que no es tinguin anticossos protectors de temporades prèvies i s’infecti una gran quantitat de gent en poc temps. Per sort els nens són els que solen tolerar millor la grip; en canvi els adults amb grip, malgrat no tenir febre gaire alta, ens sentim molt abatuts i ens fa mal tot. S’han de vigilar especialment en les edats extremes de la vida (menors de 5 anys i majors de 65 anys) i els que tenen patologia de base (com asma, diabètics, immunodeficiències, etc..) que són els que tenen més risc de complicacions, doncs malgrat que haurien d’estar vacunats, l’eficàcia de la vacuna no és molt alta, perquè poden circular nous virus gripals no inclosos a la vacuna.
Habitualment el diagnòstic de grip o síndrome gripal és clínic, tot i que a vegades és difícil diferenciar-lo d’un altre quadre viral o d’una febre sense focus, especialment en lactants o nens petits que debuten amb una clínica més inespecífica. Només en casos concrets com en lactants petits, nens amb patologia de base o que ingressen, es pot fer la detecció del virus de la grip analitzant una mostra del moc nasal, per tenir clara l’etiologia de la febre.
Per intentar evitar el contagi del virus de la grip s’ha demostrat que la mesura més efectiva és el rentat de mans freqüent. No existeix cap tractament per curar-la, es dona un tractament simptomàtic, per tractar la febre i per millorar el confort del nen, donar líquids fraccionats i sovint per mantenir una correcta hidratació i rentats nasals si precisa; podeu consultar les recomanacions del Gencat a la seva pàgina web.
Remarcar que, com qualsevol altre infecció viral, els antibiòtics no serveixen per tractar la grip i si els hi donen afavorirem que es facin resistents i llavors, quan siguin realment necessaris, al fer-se resistents no ens serviran.
El virus de la grip és molt contagiós, motiu pel qual el vostre fill si es contagia de la grip no podrà anar a l’escola fins que passi 1 setmana o estigui 24h afebril.