A les consultes de pediatria és habitual veure algunes angines o faringoamigdalitis pràcticament a diari. Són freqüents, habitualment no complicades però força molestes, ja que com molts de vosaltres haureu viscut, fan força mal de coll.
N’hem arribat a veure tantes que cada cop en sabem més… i si bé temps enrere sempre les tractàvem amb antibiòtic, hem anat aprenent que en molts casos són víriques i per tant aquest tipus de fàrmacs no hi tenen res a pelar.
Quan són de causa bacteriana, el principal gèrmen implicat és de la familia dels estreptococs, l’Streptococcus pyogenes. De forma global podríem dir que són gèrmens força dòcils, en el sentit que responen molt bé a l’antibiòtic, però que si els deixem al seu aire poden anar guanyant virulència fins a donar complicacions serioses, com abscessos periamigdalins o fins i tot infeccions generalitzades o sepsis. Una de les peculiaritats d’aquest gèrmen és la maleïda capacitat que té de donar reaccions inflamatòries a llarg termini quan no és correctament tractat. Per exemple, unes angines mal tractades poden donar lloc a una febre reumàtica (que pot arribar a afectar el cor, el sistema nerviós… i que necessitarà tractament antibiòtic pràcticament de per vida) o a una glomerulonefritis (inflamació del ronyó). Entendreu doncs, que no convé deixar a aquest tipus d’infecció al seu aire i per tant sempre cal tractar-les amb penicilina o derivats.
Però com dèiem, no totes les angines són per bactèries… moltes vegades són de causa vírica i malgrat que poden ser incòmodes i pesades….es curen soles i no impliquen risc de complicacions.
Només de mirar les angines és molt difícil de saber si cal o no antibiòtic… Si que en nens de menys de 2 anys són víriques pràcticament sempre, en nens més grans anem ben perduts…i entendreu que no és correcte tractar de més ni de menys. Per això, sempre que el tenim a l’abast, realitzem un frotis faringi per a fer un test de detecció ràpida de l’estreptococ a les angines. És una prova senzilla que consisteix en agafar una mostra de pus de les angines amb una torunda i analitzar-la al laboratori. Si surt positiva vol dir que hi ha restes de la bactèria al coll i per tant caldrà antibiòtic; mentre que si surt negativa caldrà només antitèrmics i paciència.
Ja veieu que afortunadament les angines d’avui en dia no sempre són tractades amb antibiòtic i les estudiem una mica més. Si que fa que el diagnòstic sigui potser una mica més feixuc…però és molt important no utilitzar antibiòtics “per si de cas” si podem donar-los amb la seguretat de que són imprescindibles.