Què és? És una malaltia que presenta una erupció a la pell, típica primer a les galtes i després a tot el cos, provocada per un virus: El Parvovirus humà B19.
Què fa? Igual que moltes malalties víriques depèn de cada nen que l’afecti més o menys, però, tot i aquest nom tan espectacular, la majoria es curen ràpidament sense complicacions.
Afecta sobretot a nens de 5 a 15 anys i normalment comença amb febreta, mal de cap, mal a l’empassar, nas tapat i mocs que marxen. Uns dies després, quan el nen ja es troba bé, comencen les taques vermelles que és el senyal que ens ajuda a diagnosticar-la, primer a les galtes (per això es coneix com a malaltia de la bufetada) i després al cul, tronc, braços i cames, i per tot el cos, però no sol afectar a palmells de les mans ni plantes dels peus. Les taques es van aclarint per la part central i al final fa forma reticulada. Aquestes taques no fan gaire picor (de vegades lleu sobretot en els nens més grans) i poden durar 2 o 3 setmanes, sembla que empitjorin fins que desapareixen. De vegades tornen a sortir de forma intermitent amb l’exercici, el calor o el sol. Poques vegades tenen ulls vermells, ganglis, diarrea i erupcions diferents. En adults o nens grans pot aparèixer mal d’articulacions sobretot a mans, canells, genolls o turmells després de la malaltia.
Quan apareix? Es donen brots epidèmics a finals de hivern i principis de primavera, tot i que en podem veure tot l’any.
Com s’agafa? El contagi és per la saliva, els mocs i sobretot per les gotetes que porten els esternuts i la tos. Es produeix sobretot abans de que comenci l’erupció, quan estan incubant la malaltia, entre el constipat lleu i els vermells a la pell, i pot afectar a la meitat d’una classe.
Els bons hàbits higiènics i rentar-se les mans sovint són les úniques mides que poden protegir una mica. Aïllar als nens amb erupció no és efectiu perquè, com ja hem explicat, el contagi és anterior.
Quan temps tarda en sortir? El temps d’incubació generalment és d’uns 15 dies des que ens posem en contacte fins que surt la malaltia.
Quants cops es pot agafar? Un cop es passa la malaltia ja no es torna a passar mai més, ens fem immunes. Per això la majoria d’adults no la poden agafar.
Quin tractament hem de donar? No hi ha tractament per aquesta malaltia, podem alleujar el nen, si té febre o es troba malament, amb paracetamol o de vegades el seu pediatra li pot donar algun fàrmac si la picor és intensa… Normalment quan tenim la vermellor el nen ja es troba bé i està a l’escola. Pot anar a l’escola amb les taques, ja que no és contagiós i pot fer vida normal però intentant evitar els desencadenants de l’erupció (exercici, calor i sol).
Quan he de consultar al metge?
-Quan l’erupció s’acompanya de mal estat general, febre alta, mal a les articulacions o molta picor.
-Quan el nen té una malaltia de base que el fa més susceptible de complicacions.
-Quan una embarassada té sospites de tenir la malaltia (sobretot al primer trimestre).