Quan passa i perquè?
Just a la part interna de l’ull, molt proper al pont del nas, tenim un conducte que transporta les llàgrimes des de la superfície de l’ull cap al nas.
En alguns nens, aquest conducte no està completament format al néixer i pot estar tancat del tot o cobert per una fina capa que causa un bloqueig parcial, aleshores parlarem d’obstrucció congènita del conducte lacrimal o dacriostenosis. En nens més grans o adults es podria obstruir per una infecció o un tumor per exemple.
Què veurem?
Si la llàgrima que fabrica el nostre ull per protegir-se no pot drenar cap al conducte, aquesta s’acumularà i acabarà caient per la galta; parlarem que hi ha un llagrimeig constant. A vegades aquestes llàgrimes són més espesses i formen crostetes.
Què podem fer?
Cal rentar bé les parpelles amb una gasseta humida i amb aigua tèbia i no fer servir la mateixa gassa més d’una vegada. Com sempre, cal rentar-se molt bé les mans abans de fer aquestes cures!
Podem fer un massatge suau a la zona del conducte dos o tres cops al dia. Ho farem des de la part interna de l’ull cap al nas. Això pot facilitar l’obertura del conducte.
Tots s’acaben solucionant? Es pot complicar?
Caldrà vigilar que la llàgrima no acabi infectant-se i provoqui una conjuntivitis, que és una infecció de la conjuntiva (capa molt fina que protegeix l’ull) que dóna lloc a secreció purulenta i un ull vermell. També es podria complicar amb una dacriocistitis que seria la infecció del sac on es guarden les llàgrimes. En aquests casos caldrà visitar el pediatre.
La majoria, abans de l’any s’han obert per sí sols o amb l’ajuda dels massatges i per tant el pronòstic global és molt bo, però en alguna ocasió aquest conducte no s’obrirà amb el pas dels dies i serà necessari obrir-lo mitjançant una sonda per part d’un especialista.