Quan parlem de la vacuna hexavalent ens referim a una vacuna que combina 6 diferents antígens o vacunes (físicament separades) en la mateixa injecció i son igual d’immunògenes que per separat. Protegeix amb una sola punxada de 6 malalties causades per 4 bactèries i 2 virus com són: la Diftèria, el Tètanus, la Tos Ferina, l’Haemophilus influenzae tipus B, la Poliomielitis i l’Hepatitis B.
El Comitè Assessor de Vacunes (CAV) recomana administrar aquesta vacuna combinada als 2, 4 i 6 mesos i posar un reforç als 18 mesos.
Les vacunes combinades faciliten l’administració al ser només una punxada, milloren l’acceptació i eviten patiments al nen i als pares. Al mateix temps hi ha un estalvi al disminuir les visites i les despeses d’administració, de personal i d’emmagatzematge. Tot plegat permeten millorar el compliment dels calendaris vacunals i incrementen de forma significativa les cobertures vacunals.
Un altre dels avantatges d’aquesta vacuna combinada és que fa servir la vacuna de la poliomielitis del virus inactivat i la vacuna acel·lular contra la tos ferina, dues presentacions que disminueixen la possibilitat que presentin un efecte advers.
Com a la majoria de les noves vacunes, la vacuna hexavalent no conté thiomersal com a conservador, ja que al ser un derivat del mercuri s’ha retirat de les vacunes infantils.
Volem remarcar que tot i que s’administren 6 vacunes en una sola injecció les reaccions adverses no seran majors, pràcticament es presenten les mateixes reaccions que amb qualsevol altre vacuna: dolor en el lloc de l’aplicació, acompanyat o no d’envermelliment, inflamació o una petita induració que millorarà amb l’aplicació de fred local indirecte, febre, irritabilitat, pèrdua de gana, etc. En molt rares ocasions s’han reportat reaccions al·lèrgiques als components de la vacuna.