Segur que tots haureu sentit, i no parlo de la famosa cançó del Juan Luís Guerra, que als nadons, de vegades “els puja la bilirubina”. Parlem-ne!
Què és la bilirubina?
La bilirubina és un pigment que procedeix de la destrucció dels globuls vermells o hematies de la sang. Quan s’acumula més bilirubina del compte, aquesta dóna una coloració grogosa de la pell, i d’això en direm ICTERÍCIA. Per tant, per dir ben dit que un nen s’ha posat groc, hauríem de dir que el nen està ictèric!
Per què s’acumula la birurubina en els nadons?
Doncs hi ha una llista grossa de causes… Pot acumular-se per:
* Augment de producció.
… Els nados en general tenen una proporció de globuls vermells més alta que nosaltres. I alguns nadons encara en tenen més. Alguns d’aquests glòbuls vermells es destruiran durant els primers dies de vida (és com si “sobressin”).
… De vegades els nens tenen algun hematoma a alguna banda, per exemple un cefalohematoma (hematoma al cap) com a conceqüència del part. Un hematoma no deixa de ser un acúmul de sang, i per tant quan aquest hematoma es reabsorbeixi (es vagi eliminant), també pujarà la bilirubina.
… Si el grup sanguini i/o Rh de la mare i el del nadó son diferents (mares Rh negatives i nadons Rh positius, mares del grup O i nadons dels grups A o B), també hi poden haver uns anticossos de la mare que atravessin la placenta, vagin al nadó i “ataquin” uns quants hematies del nado, destruint-los i per tant provocant ictericia (i de vegades anèmia).
* Dificultat en el metabolisme (entenent per “metabolisme” el processament que ha de fer la bilirubina des de que es destrueix l’hematie fins que pot ser eliminada, per orina o amb les femtes). Hi haurà algunes causes (per exemple ens nens prematurs, o amb infeccions, o amb hipotiroidisme, o amb poc pes al néixer, etc) que metabolitzaran més lentament la bilirubina i per tant aquesta s’acumularà més del compte.
* Dificultat per l’eliminació: Com hem dit, la bilirubina s’elimina per l’orina i per les femtes. On podem tenir més problemes és amb l’eliminació per les femtes. Si per alguna causa el trànsit intestinal és lent (el nen no fa deposicions, ja sigui perquè no mengi, o perquè mengi molt poc, o perquè tingui alguna obstrucció als intestins), la bilirubina no es pot eliminar i torna a passar a la sang.
És freqüent la icterícia?
Sí. És molt freqüent que els nens es posin una mica grocs, passa amb la majoria, i de fet una mica no és dolent! La bilirubina és antioxidant, o sigui que sense excés, és bona pel cos! El què no ens agrada tant i per tant necessitarà tractament és que la bilirubina pugi més del compte.
I què vol dir “més del compte”?
Doncs no hi ha un valor general a partir del qual la bilirubina necessiti tractament. El valor serà variable segons les setmanes de gestació, el pes al néixer i les hores de vida, sobretot. Per això veureu que si controlen als vostres fills per icterícia, un valor que un dia pot “no agradar-nos”, al cap d’unes hores potser ja ens sembla correcte.
Què hem de fer per ajudar al nadó?
El què ajudarà a eliminar la bilirubina serà, per una banda, menjar força i fer força deposicions. Per això és important posar al nadó al pit sovint, i de vegades fins i tot cal afegir suplements de llet artificial per augmentar el trànsit intestinal.
L’altra cosa que disminueix la bilirubina és il.luminar la pell amb una longidut d’ona determinada… Això, si el nen ingressa, es fa amb el què es diu “fototeràpia” (els aparells aquells semblants als de “rayos UVA” que potser haureu vist), però si els valors no son alts com per precisar ingrés, hi ha qui recomana (amb més o menys confiança) posar al nadó sense roba, al costat de la finestra i deixar que a estones li toqui la claror del sol (no el raig de sol directe!).
Si el valor de bilirubina és més alt del permès, caldrà ingressar al nadó amb fototeràpia. I de vegades, segons quina sigui la causa o si amb això no és suficient, també caldran algunes medicacions i tractaments específics. Però això, com sabeu i com anireu veient, és el menys habitual!!