Els virus del papil·loma humà (VPH) o papilomavirus, són un grup de més de 150 virus que s’anomenen així perquè alguns poden causar berrugues o papil·lomes, però uns altres estan relacionats amb certs tipus de càncer.
Es transmeten per contacte sexual a través del contacte amb genitals externs infectats, membranes mucoses o fluids corporals, i a través del coit i del sexe oral.
Existeixen dues vacunes altament efectives per prevenir la infecció per certs tipus de VPH, especialment el 16 i el 18, que causen la majoria (70-80%) dels càncers de coll uterí i d’anus. Una d’elles és tetravalent i inclou també dos serotips (el 6 i el 11) que causen el 90% de les berrugues genitals.
Però aquestes vacunes son preventives, és a dir, que només son efectives si s’administren abans de la infecció pel VPH, pel què actualment es recomana que s’apliquin abans que la persona sigui sexualment activa, i donat les tendències sexuals actuals del jovent es recomana administrar-la a les noies pre-adolescents.
És una vacuna recomanada per l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP). Podreu trobar informació sobre la vacuna a la seva pàgina dirigida a les famílies (http://vacunasaep.org).
La vacuna que està inclosa a tots els calendaris de vacunació de totes les comunitats autònomes d’Espanya, administrant-se a les noies entre els 11 i 14 anys depenent de la comunitat autònoma. El nostre calendari català (també el de l’AEP), recomana administrar-la a noies entre els 11 i 12 anys.
S’administra amb una injecció intramuscular al deltoides i l’esquema vacunal actual variarà segons la vacuna que s’utilitzi. Una de les dues vacunes es dóna en dues dosis (0 – 6 mesos) i l’esquema actual de l’altra és de 3 dosis (0, 2 i 6 mesos).
Aquestes vacunes es poden administrar amb d’altres vacunes del calendari i si es salta alguna dosi s’haurà d’administrar la dosi que li falta sense la necessitat de començar la pauta complerta de nou, però no haurà d’excedir-se en total els 12 mesos des de l’inici de la vacunació per completar-la.
Els efectes adversos comuns són similars a altres vacunes i donat que les reaccions vagals com mareigs, lipotímies, no son infreqüents es recomana que després de l’administració la noia estigui asseguda o ajaguda al menys durant 15 minuts. Potser heu sentit a parlar d’altres efectes secundaris més complicats, però per ara no hi ha evidència científica de que realment estiguin relacionats amb la vacuna.