Totes aquestes preguntes ens les fem els pares mentre observem dia a dia els nostres fills i veiem com la roba va quedant petita petita, com arriba on abans tocava amb la punta del dit….
Doncs bé, el creixement és un procés quantitatiu en el qual es modifiquen de forma progressiva els valors corporals i s’aprecia mesurant pes, talla o llargada.
Podem distingir 3 períodes :
1.- Brot de creixement neonatal (recent nascut fins als 2-3 anys): és un període de creixement ràpid influenciat per factors nutricionals i hormones tiroïdals.
2.- Creixement des de la segona infantesa fins l’adolescència: període de creixement lent. Factors importants són hormones tiroidals, hormona de creixement i nutrició
3.- Brot de creixement puberal: on la velocitat de creixement augmenta de forma progressiva. Aquí són les hormones sexuals les que hi participen.
La progressió del pes i d’alçada durant tot el creixement varia creant una zona de normalitat. Cada nen progressa al llarg de la seva vida seguint una linia paral·lela a aquesta mitjana i sempre conserva, en condicions de salut, la mateixa distancia respecte a aquesta línia central, és el seu patró de creixement
El canal de creixement o percentil (P) que segueix un nen/a indica per aquella edat el porcentatge de nens/es que en la població normal es troben sota aquesta alçada.
Correspon al nostre pediatre fer el seguiment del patró de creixement del nostre fill amb les corbes adequades per la nostra població per edat i sexe i per patologia si es dóna el cas. Si detecta una variació anòmala en el seu creixement la valoració per l’Endocrinòleg Pediàtric ens treurà de dubtes .