Tots vosaltres ja sabeu que les febres formen part de la infància, sobretot en els primers anys d’escola. És un dels principals motius de consulta que tenim els pediatres; en totes les seves modalitats possibles: amb tos, amb mucositat, amb vòmits, amb mal d’orella, amb granisades, sense res…
Sigui quin sigui el motiu que la provoca, solem recomanar donar als nens xarops antitèrmics per a que es trobin millor i passin la malaltia amb més confort. De tota manera, hem de tenir una cosa clara: aquests medicaments no aturen el procés de la infecció, que anirà fent el seu curs… per tant és esperable que mentre hi hagi activitat del virus o de la bactèria, un cop esgotat l’efecte del xarop, la febre tornarà a aparèixer en les properes hores. I de fet, no és imprescindible donar-los. En algunes ocasions els nens estan enfebrats i es troben perfectes, estan jugant com si res… en aquests casos és correcte no donar-los.
Disposem principalment de dos tipus d’antitèrmics: l’Ibuprofè i el Paracetamol. No ens agrada posar noms comercials al blog, però de ben segur que a molts de vosaltres ja us venen al cap noms de medicaments que teniu a la farmaciola de casa. Tots dos fàrmacs tenen presentacions farmacèutiques que són fàcils de donar als petits i amb un gust prou agradable. A continuació us fem cinc cèntims de cadascún d’aquests medicaments:
– Paracetamol: Té efecte antitèrmic (baixa la febre) i a més analgèsic (redueix el dolor). Es pot donar per boca amb xarops (concentració 100mg/1mL) o via rectal amb supositoris de tamany lactant, nen i adult. La dosi es pot donar cada 6h.
– Ibuprofè: A més dels efectes del paracetamol és antiinflamatori, pel que és més recomanable quan hi ha inflamacions de queixal, d’orelles, d’articulacions, etc… Es pot donar únicament en xarop, o sigui que amb els nens amb vòmits a vegades costa una mica més. De xarops n’hi ha de dues concentracions: del 2 %, (100 mg/5mL) que és el que es sol receptar més habitualment, i el del 4% (200mg/5mL) que es sol utilitzar en nens més grans. Es pot donar cada 6h també.
Com els donem?
En primer lloc, els donarem únicament si cal, és a dir, si el nen té febre o si es troba malament. Si l’hem donat fa 8 hores i encara no té febre, no cal prendre’l…esperem-nos a que torni a pujar la temperatura, així coneixem millor el ritme de la infecció. No cal alternar sistemàticament els dos medicaments. Podem fer sempre el mateix (d’entrada el que el nen prengui millor, o si té processos inflamatoris, prioritzariem l’ibuprofè) i només si la febre s’enfila abans de 6h d’haver pres el darrer xarop, donariem l’altre. Per exemple: si a les 12 del migdia hem donat ibuprofè i a les 4 torna a tenir febre, es pot donar una dosi de paracetamol a les 4h. Si més tard, a les 8 del vespre torna a tenir febre hauriem de donar ibuprofè. Si?
I si no baixa amb res?
Primer de tot caldria comprovar que la dosi que hem donat és la correcta. Com que els nens creixen i van augmentant de pes cada cop necessiten més dosi d’antitèrmic i a vegades ens quedem curts. Si no, va bé fer el que nosaltres diem “mesures físiques”, és a dir, una banyera amb aigua tèbia, unes tovalloles humides, …. recordeu sempre que la febre baixarà abans si van ben lleugerets de roba.
I què ens ha d’alarmar?
Haurem de consultar de forma urgent si el nen respira malament, està molt xafat encara que no tingui febre (en el pic de febre alta tots ho estan, però habitualment en baixar la temperatura es tornen a eixerir), si el veiem amb mala coloració, si té taques a la pell que no s’esborren en apretar-les, si està molt irritable com si tingués molt mal… També en els més petitons, per sota dels 3 mesos de vida caldrà portar-los ben aviat al pediatre.