Avui en dia les malalties respiratòries amb més prevalença són la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i l’asma. Però existeixen altres malalties que afecten també al sistema respiratori, com ara les bronquiectàsis o la fibrosi pulmonar. Totes les persones afectades per aquestes malalties tenen un major risc de contraure una infecció respiratòria. És per això, que es recomana que s’administrin un seguit de vacunes amb l’objectiu principal de prevenir la infecció.
Quines són les vacunes recomanades?
Les vacunes incloses en el calendari de vacunacions sistèmiques de Catalunya que es recomanen en aquest grup de pacients són :
- Vacuna contra el virus de la grip (Influenza). Es recomana administrar-la cada any, ja que la grip pot desencadenar complicacions molt greus en els pacients respiratoris. Aquesta vacuna pot reduir les aguditzacions en els pacients amb MPOC i asmàtics.
- Vacuna antipneumocòccica. Redueix també les aguditzacions en pacients amb MPOC i preveu la pneumònia causada per Streptococcus pneumoniae.
Altres vacunes a tenir en compte:
- Vacuna contra la COVID-19. Ajuda a reduir el risc de complicacions si es contrau aquesta malaltia, també disminueix el risc d’hospitalització en els pacients respiratoris.
- Vacuna contra la tos ferina: Les guies clíniques més importants del maneig de la MPOC (com la guia GOLD i la GesEPOC), aconsellen la vacunació amb dTpA (tos ferina) en aquells pacients adults que no van ser vacunats a l’adolescència. La tos ferina és una malaltia infecciosa altament contagiosa, infradiagnosticada i amb un percentatge creixent d’infeccions i mortalitat.
- Vacunació contra l’Herpes Zòster (HZ): Les malalties respiratòries cròniques com la MPOC, augmenten el risc d’Herpes Zòster i de patir una neuràlgia postherpètica. Per aquest motiu, la guia GOLD també ha inclòs la recomanació d’aquesta vacuna en pacients amb malalties respiratòries a partir dels 50 anys.
- Vacuna del Virus Respiratori Sincitial (VRS): El nou anticòs que protegeix davant el VRS ha demostrat tenir una alta eficàcia. S’ha demostrat que la seva aplicació pot conduir a l’agreujament de les malalties cròniques respiratòries subjacents.
A banda de les vacunes recomanades, és molt important que cada pacient consulti al seu metge de referència per a determinar l’esquema de vacunació més adequat segons la seva condició específica.
Adreces d’interès relacionades amb el post:
Anna Borjas
Infermera servei de pneumologia Althaia