Enguany, la Marató de TV3 es dedica a la salut sexual i reproductiva, entenent el concepte de salut com un estat de benestar físic, mental i social en relació també a la sexualitat, segons refereix l’Organització Mundial de la Salut (O.M.S.).
L’abordatge de la sexualitat és convenient fer-lo des d’un enfocament positiu i respectuós de les particularitats i etapa madurativa de cadascú, emmarcant les relacions sexuals, concebudes com a consentides, lliures de tota coacció, discriminació i violència.
Malauradament ens trobem amb un increment de notícies relacionades amb agressions relacionades amb la sexualitat i, massa sovint, des dels serveis de salut mental, veiem que aquests fets són presents en els pretèrits dels nostres pacients, amb el que ens plantegem com a objectiu d’aquest escrit l’augment de la consciència social i posar en relleu els efectes de l’abús sexual en menors i l’impacte emocional a curt i llarg termini, i com actuar en cas de comunicació d’abús sexual.
Voldríem també fer esment que el passat 20 de novembre va ser el Dia Mundial de la Infància, i que es commemora també, l’aprovació del text final de la Convenció sobre els drets de la infància de 1989. Aquests drets són per a tots els infants del món i s’haurien de preservar indistintament de variables ambientals i particulars. El manifest comprèn els següents drets: dret a la vida, dret a la salut, dret a la protecció, dret a l’educació, dret a la identitat, dret a una informació de qualitat, dret al jugar, dret a expressar la seva opinió i ser escoltat, dret a la intimitat i dret a associar-se (Unicef, Espanya).
Els conceptes relacionats amb l’abús en la sexualitat o agressions a menors és un tema d’urgència de tota la societat i d’alta rellevància que afecta infants i adolescents arreu del món. Les dades específiques sobre la prevalença d’aquest tipus d’abús poden ser difícils d’obtenir, ja que moltes víctimes no denuncien els fets. Save the Children va dur a terme una anàlisi de sentències sobre abusos sexuals a nens i nenes a Espanya i alerten que només el 15% dels abusos sexuals infantils es denuncien, ja que les violències cap a la infància i l’adolescència són un fenomen sovint invisibilitzat. Quan passa dins l’àmbit familiar o conegut del menor augmenta el component de silenci i secretisme imposat per l’abusador. Segons la Fundació Vicky Bernadet, que treballa en l’atenció i la prevenció d’abusos sexuals a menors, en la pràctica totalitat dels casos (el 90%) aquests abusos no es denuncien fins que les víctimes arriben a l’edat adulta.
L’abús sexual pot ser sense contacte físic (exhibicionisme, masturbació davant de l’infant, relat d’històries sexuals, projecció d’imatges o pel·lícules pornogràfiques, gravació en vídeo als menors nus, grooming, etc.) o amb contacte físic (tocaments, masturbació, relació bucogenital o penetració anal o vaginal).
A curt termini hi pot haver lesions físiques i és important examinar els menors per a possibles infeccions, malalties de transmissió sexual o altres problemes de salut relacionats amb l’abús sexual. Les conseqüències en la salut mental a mig-llarg termini de l’abús sexual que estan descrites són: ansietat, depressió, trastorns de l’estrès posttraumàtic i problemes de conducta en els menors. Aquests efectes poden ser duradors i interferir en el seu benestar general i desenvolupament.
Davant d’una revelació d’abús sexual, cal assegurar-nos que l’infant o adolescent està protegit per tal que no es torni a repetir aquest abús, i per altra banda, cal donar credibilitat al seu relat. Aquesta protecció i credibilitat són elements clau per al bon pronòstic i recuperació, així doncs, tant les persones de confiança (família i entorn proper) com els professionals, hem d’assegurar-nos que el menor senti que se’l protegeix i que se’l creu.
Per altra banda, també és fonamental que s’estableixi el vincle terapèutic de l’equip assistencial amb els menors i les seves famílies. La capacitat d’oferir suport emocional, escoltar i validar les emocions del menor és, també, essencial per a la recuperació. Es treballarà de forma multidisciplinària, acompanyant en el procés posterior a l’agressió, amb respecte, sense emetre judicis, acollint i donant resposta a les necessitats que es puguin derivar del procés per intentar minimitzar els danys associats a l’agressió.
A continuació us donem algunes recomanacions generals de com podem actuar davant una revelació d’abús sexual:
- És essencial saber que si un infant o adolescent confia en tu per explicar-te una situació delicada, és perquè et considera la persona idònia. No ho deleguis; escolta i acompanya. La teva tasca principal és donar-li suport i ser sensible a les seves necessitats.
- Escolta en el moment que triï per comunicar-se, sense posposar la revelació. La resposta ha de ser calmada, encoratjant-lo a continuar sense interrupcions. Mantingues la calma, escolta amb atenció i empatia.
- Evita fer judicis davant de l’infant o adolescent. No indaguis sobre el què ha passat; acompanya el seu relat lliure i, si cal, fes preguntes genèriques.
- No mostris incomoditat ni dubtes. Ajuda a ajustar expectatives, explicant el suport futur. Contesta sincerament i demostra creure’l, reforçant que ha fet bé en explicar-ho i que no és responsable dels fets.
Quines coses NO hem de fer o dir:
- Qüestionar el què diu (N’estàs segur/a? No serà un malentès?)
- Demanar detalls. És molt important no influir sobre el record o la seva manera d’explicar-lo.
- Fer servir paraules que puguin espantar (abús, presó, delinqüent, denúncia, policia, detenció).
- Afirmar que no ho direm a ningú, que guardarem el secret.
- Prometre alguna cosa que no podrem complir.
Davant una sospita, pots trucar al telèfon INFÀNCIA RESPON (116 111), ells t’assessoraran dels passos que cal seguir, també a nivell legal. Telèfon per a la prevenció i la detecció del maltractament a infants i adolescents que funciona les 24 hores tots els dies de l’any.
Bibliografia:
- Echeburúa Odriozola E, Guerricaechevarría Estanga C. Abuso sexual en la infancia: Nuevas perspectivas clínicas y forenses. 1ª ed. Editorial Planeta, S. A.; enero de 2021.
- Save the Children. Por una justicia a la altura de la infancia: Análisis de sentencias sobre abusos sexuales a niños y niñas en España. Octubre 2023.
Gisela Simon Montoya
D. Infermeria Salut Mental Infantojuvenil
Roger Ibáñez Relat
Cap d’unitat d’infermeria de Salut Mental.
Helena Gonzàlez Gasch
Psicòloga de l’equip EFE de la Catalunya Central