El nostre petitó, de pocs dies de vida, ha fet un pic de febre. Hem anat a l’hospital i ens han dit que s’havia de quedar ingressat. Ens han dit que caldria posar-li antibiòtic i a més, que abans li havien de fer una punxada a l’esquena. Li havien de fer una punció lumbar. Calia veure si la infecció que havia provocat la febre havia arribat també a les meninges (la capa que protegeix el cervell) i només es podia veure amb aquesta tècnica.
Què és la punció lumbar? La punció lumbar és un procediment per obtenir una mostra de liquid cefaloraquidi. Es realitza una punxada a l’esquena a nivell de les vèrtebres lumbars. Cal passar entre l’espai que hi ha entre dues vèrtebres d’aquesta zona mitjançant una agulla per tal d’arribar a l’espai subaracnoidal espinal i així, obtenir el líquid que hi ha a dins. Aquest líquid, el líquid cefaloraquidi, serveix per protegir el nostre cervell i la medul·la espinal.
Per fer la tècnica caldrà que ens rentem bé i que es realitzi de forma estèril. Utilitzarem una agulla més o menys gran en funció de l’edat del nen. La majoria de vegades es posa una pomada anestèsica tòpica per disminuir el dolor, tot i que no és una tècnica excessivament dolorosa.
Perquè s’utilitza? La punció lumbar ens permet obtenir i analitzar el líquid cefaloraquidi. Quan la infecció ha arribat a nivell del sistema nerviós central, aquest líquid estarà inflamat i veurem que hi ha més cèl·lules de les que hi hauria d’haver. Depèn del tipus de cèl·lules que veurem pensarem que la inflamació l’ha causat un virus o l’ha causat una bactèria.
Pot tenir complicacions la tècnica? Les complicacions més habituals en nens més grans són el mal d’esquena post punció i la cefalea post punció. Menys freqüent seria el dolor d’una cama, l’herniació cerebral o els abscessos.