1- Què és la MPOC?
És una obstrucció crònica de les vies respiratòries que limita l’entrada d’aire i sobretot la sortida. Engloba la Bronquitis Crònica i l’Emfisema.
La Bronquitis és la inflamació dels bronquis, que són les ramificacions dels conductes per on circula l’aire dins els pulmons.
L’Emfisema és la inflamació dels alvèols pulmonars o lesió d’aquests amb destrucció de les parets.
Aquesta malaltia és greu, progressiva i pot portar a la persona a la mort, però també és pot prevenir.
A l’estat espanyol es calcula que cada any moren més de 18.000 persones a causa de la MPOC, segons dades de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).
El diagnòstic de la MPOC es basa en els resultats de l’espirometria, una prova que mesura la quantitat d’aire que una persona és capaç d’expulsar del pulmó i la velocitat amb què ho pot fer.
2- Quins són els factors desencadenants de la MPOC?
El tabac, la contaminació ambiental, els factors ocupacionals, els factors genètics, les infeccions respiratòries repetides, etc.
3- Com afecta el tabac?
És la principal causa de la MPOC, contribuint a augmentar la gravetat. Destacar que en el 80% dels casos, el tabac apareix com a únic desencadenant.
Fumar tabac amb marihuana incrementa el risc de MPOC i els símptomes respiratoris.
4- Quins símptomes pateixen els malalts amb MPOC?
Tos, mucositats, ofec (sensació de falta d’aire), intolerància a l’exercici físic i tendència a patir més refredats de pit.
5 – Quins serien els principals consells per als malalts que pateixen MPOC?
En el nostre hospital (Althaia), tenim un programa d’educació en les patologies respiratòries cròniques que el porten a terme les infermeres gestores de casos.
Un cop el pneumòleg (l’especialista), ha fet el diagnòstic, ha explicat en què consisteix la malaltia i ha donat el tractament, ve la segona part que és entendre-ho i acceptar-ho. En aquest moment és on les infermeres, en la nostra vessant educativa, hi tenim molt a fer (és una malaltia crònica que no es cura, però que actualment es pot controlar la seva progressió, fomentant l’autocura i afavorint els hàbits de vida saludable).
Com ?
- Primer entendre la malaltia, identificar signes i símptomes d’agudització i com evitar les complicacions
- Deixar el tabac perquè és la principal mesura per frenar la progressió de la malaltia
- Seguir correctament el tractament prescrit. En la medicació inhalada és molt important saber fer bé la tècnica i utilitzar correctament el dispositiu
- L’oxigen és un tractament i si li han receptat l’ha de fer correctament (litres i hores)
- Cuidar l’alimentació, fraccionar els àpats de 4-5 diaris. Evitar quedar massa tip. Menjar de tot, preferiblement fruites, verdures, cereals , llegums i proteïnes d’origen animal. Beure aigua, infusions, sucs de fruita natural. Limitar la sal i begudes amb cafeïna
- Vacunar-se (segons prescripció medica)
- No abandonar l’activitat sexual, ja que beneficia a la persona i a la parella, aprofitar moments de relaxació, adoptar postures passives, utilitzar els inhaladors de rescat.
- Realitzar activitats recreatives i esportives en relació a les habilitats i possibilitats físiques. Per exemple, caminar 30-60 minuts cada dia (cadascú al seu ritme). Sabem que degut a l’ofec les persones prefereixen estar assegudes, això és un error, tenir una mica d’ofec no és perillós, sí molest.
Evitar:
- El sobrepès o la desnutrició.
- Les begudes alcohòliques: es pot prendre un got de vi amb els àpats, millor no beure’n a la nit.
- Els contaminats ambientals: pols, pol·lució, productes de neteja, calor o fred extrems, humitats, vents
- Els estats emocionals com l’ansietat i l’estrès, saber-los identificar i demanar ajuda
Resumint, del que es tracta és de millorar la qualitat de vida de les persones afectades o el que és el mateix, d’afegir vida als anys.
Anna Capsada i Juanola
Infermera gestora de cassos de pneumologia