L’objectiu de la implantació d’una Pròtesi Total de Genoll (PTG) o d’una Pròtesi Total de Maluc (PTM) és alleujar el dolor i el dèficit de mobilitat que fan que es tingui dificultats per caminar, per pujar i baixar escales…
A Althaia, des de fa uns anys, una infermera experta en traumatologia, conjuntament amb un fisioterapeuta, realitzen una sessió educativa dirigida als pacients que seran intervinguts de PTG i PTM, i també als seus familiars. Aquesta sessió es fa una setmana abans de la intervenció quirúrgica, a la mateixa unitat de traumatologia de l’hospital. L’ objectiu és informar a aquests pacients per què arribin ben preparats al moment de la intervenció, tant físicament com a nivell de coneixements, i també per preparar-los per a la tornada al seu domicili després de la intervenció.
És una sessió grupal, per aprofitar els avantatges de la dinàmica de grup. Es recomana que el pacient sempre vingui acompanyat d’un familiar.
La infermera explica tot el procediment, posant molt èmfasi en la col·laboració i participació del pacient al llarg de tot el procés. És un tipus d’intervenció en que la ràpida mobilització és necessària per a una bona recuperació. Per tant, la seva actitud, així com la del seu cuidador és molt important que sigui activa i positiva.
En aquesta sessió es reforça la informació sobre tota la preparació prequirúrgica i la informació sobre la responsabilitat que té el pacient en el seu procés quirúrgic: es revisen horaris, pautes de medicació preoperatòria, s’explica com han de venir preparats de casa: les dutxes, el sabó, el dejú, el rasurat, el què hauran de portar: les sabatilles lligades, les crosses per iniciar la sedestació i la deambulació, la roba que ha de ser còmoda i finalment com han de preparar el domicili per quan tinguin l’alta i tots els passos que anirà seguint durant el seu procés i estada hospitalària.
El fisioterapeuta fa l’entrenament sobre els exercicis de fisioteràpia de preparació prèvia i postoperatòria per:
- Augmentar el balanç articular i muscular de les extremitats inferiors
- Donar seguretat al pacient (deambular amb les pròpies crosses i realitzar transferències de forma autònoma).
- Donar a conèixer les expectatives terapèutiques del procés rehabilitador
També es tracta el tema del “dolor”, doncs és molt important per a nosaltres que entenguin bé l’escala del dolor i així poder-lo controlar millor durant l’ingrés, i que el pugui expressar el màxim de bé. A menys dolor, millor mobilització i autonomia
Als 3 – 4 dies de la intervenció, se li explica que se li donarà l’alta, sent autònom per retornar a casa. Se li explica la cura de la ferida quirúrgica i, en el cas de la PTG, se li tramita la rehabilitació a domicili. En la Pròtesis Total de Maluc, la rehabilitació, és tan sols “caminar”, no sent necessari el reforç del rehabilitador. Això sí, en la PTM, cal evitar uns moviments concrets que ja se’ls explicarà.
Un cop donada l’alta, se li fa una trucada al seu domicili a les 24-48h per veure com està, per si encara té algun dubte i el podem ajudar en alguna cosa.
Actualment és una intervenció amb molt bona resposta, si la informació és correcta i per tant el pacient sap com anirà tot el seu procés.
Un pacient ben informat, és un pacient més col·laborador i menys angoixat.
Lourdes Manent
Cap d’unitat de traumatologia d’Althaia