El càncer de mama és la primera causa de càncer entre les dones de Catalunya i dels països desenvolupats. A Catalunya, representa el 28,1 % de tots els nous casos de càncer de les dones. Segons el document “Pla Contra el Càncer a Catalunya 2015-2020” elaborat pel Pla Director d’Oncologia, es preveu un increment del 14,5% dels casos de càncer de mama (passant de ser 4229 casos l’any 2010 a 4841 casos l’any 2020).
El càncer de mama és un càncer que el seu risc augmenta amb l’edat i és a partir dels 50 anys on trobem la majoria de casos.
“1 de cada 8 dones tindrà un càncer de mama al llarg de la seva vida”
Al ser un problema de Salut rellevant, el Servei Català de la Salut posa en marxa els programes de detecció precoç de càncer de mama per detectar la malaltia el més aviat possible, és a dir, quan els símptomes encara no han aparegut. L’objectiu dels mateixos és disminuir la mortalitat de les dones a causa d’aquesta malaltia. La mamografia és la prova de detecció precoç que s’utilitza i és més eficaç.
Què és el Programa de detecció precoç del càncer de mama?
És un programa adreçat a les dones entre 50 i 69 anys, ja que en aquesta franja d’edat és on s’ha demostrat la seva eficàcia
Com funciona?
El cribratge es centralitza en les oficines tècniques de Cribratge (OTC) on hi ha diversos professionals que gestionen tot el procés. L’oficina tècnica de cribratge del Bages, Berguedà i Solsonès està situada a l’hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia.
Al voltant dels 50 anys, des de l’OTC s’envia a la dona una primera carta informativa al seu domicili, explicant el programa. Passats uns dies rep una segona carta, on se li dóna dia i hora per fer la mamografia al centre de referència. Un cop dins el programa es cita a la dona cada dos anys fins complir els 70 anys.
Com rep la dona els resultats?
Passats un dies la dona rebrà una carta a casa amb els resultats de la mamografia i quan li toca el següent control.
I si s’han de fer més proves?
Si al valorar la mamografia els radiòlegs detecten una imatge que cal estudiar més, des de l’oficina de cribratge es contacta amb la dona per telèfon, se li explica que cal fer una prova complementària i se la cita directament al servei de diagnòstic per la imatge del centre de referència. Si en aquest procés se li diagnostica càncer de mama es deriva a la Unitat de patologia mamària.
I si la dona es detecta un nòdul. Què ha de fer?
Si nota alguna anomalia (dolor, secreció pel mugró o qualsevol altre símptoma) ha de consultar al seu metge de capçalera que farà una valoració i si cal, derivarà a la dona a la Unitat de Patologia Mamària/Unitat de Diagnòstic Ràpid del Càncer, per realitzar el procés necessari de diagnòstic i tractament.
El 19 d’octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama amb la celebració de molts actes socials, que ens recorda la importància d’aquesta malaltia i la lluita contra la mateixa.
Mercè Marsinyach
Infermera gestora de casos unitat de patologia mamaria