L’especialitat d’Infermeria del Treball és una de les grans desconegudes, tant per la població general com pels mateixos professionals. Això és degut, en gran part, a que hi ha poques assignatures d’aquest àmbit durant la formació universitària i en les pràctiques. La pandèmia del SARV-COV2 ens ha fet més visibles, però encara es desconeix les nostres tasques i funcions.
La nostra tasca té importància perquè inclou l’atenció a un ampli ventall de persones: Totes les que treballen a la nostra institució durant un terç del seu dia a dia i que poden tenir entre 16-18 anys fins als 65 anys o més.
Dins l’evolució de l’especialitat podem destacar aquestes dates:
- 1959: Aprovació del Reglament dels Serveis Mèdics d´Empresa on especifica que les infermeres, per treballar en aquest àmbit, precisaven d´una formació específica: Diploma d’ATS d´empresa expedit per l’INSHT.
- 1995: Publicació de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, on adquireix un gran protagonisme la Medicina del Treball.
- 1997: Publicació del Reial Decret 39/1997 on s’aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció i sorgeix la figura de la Infermera d´Empresa com un dels pilars dels serveis mèdics d’empresa.
- 2005: Rieal Decret 450/2005 del 22 abril, sobre les especialitats d’infermeria. L’especialitat passa a anomenar-se Infermeria del Treball.
- 2009: Ordre SAS/1348/2009, on es publica el programa formatiu de l’especialitat d’Infermeria del Treball.
Podem dir que la Infermeria del Treball aborda els estats de salut de les persones en relació al seu medi de treball amb l’objectiu d’aconseguir el màxim grau de benestar físic, mental i social de la població treballadora, tenint en compte les característiques individuals de la persona treballadora, el seu lloc de treball i l’entorn sociolaboral on es desenvolupa.
Les seves funcions principals són:
- Disseny, aplicació i coordinació dels plans i programes d´actuació preventiva
- Avaluació dels factors de risc
- Determinació de prioritats en l’adopció de mesures preventives i vigilància de la seva eficàcia
- Informació i formació als treballadors
- Prestació de primers auxilis i plans d’emergència
- Vigilància de la Salut: Vigilància periòdica de la salut dels professionals mitjançant reconeixements mèdics inicials, periòdics, posteriors a baixes per accident o malaltia comuna perllongada, avaluació de personal amb sensibilitat
- Educació i promoció de la salut dels treballadors: Campanyes de vacunació, exercici físic, deshabituació tabàquica, hàbits de vida saludable…
- Formació continuada i Investigació (estudis epidemiològics…).
El seu àmbit d’actuació és molt ampli: des de serveis de prevenció en les seves diferents modalitats, gabinets de Salut Laboral en administracions públiques, centres de docència i investigació fins a serveis de salut mediambiental.
Dins el Servei de Prevenció de la nostra Institució, a la Planta -1 de l’Hospital Sant Joan de Déu, a Salut Laboral treballem dues infermeres especialistes en Infermeria del Treball amb més de 10 anys d’experiència i la nostra missió és tant important com:
“Cuidar els nostres companys, és a dir, a totes les persones que treballen a Althaia”
Encarnación Martínez Fernández
Infermera Especialista en el Treball / Vigilància de la Salut d’Althaia