LES MALALTIES INFECCIOSES AVUI – Dr. Rafel Pérez
Les malalties infeccioses són molt freqüents. Poden afectar a totes les persones, sanes o malaltes, joves o grans, de fet tothom patirà diverses malalties infeccioses al llarg de la seva vida. La majoria són lleus i curen amb el tractament adequat, però en alguns casos poden ser greus i ocasionar la mort.
Són produïdes per virus, bacteris, fongs o paràsits. Són un greu problema de salut, principalment en el països del 3r món. Una de cada 3 persones al món moren per una malaltia infecciosa.
La infectologia és una disciplina transversal doncs les malalties infeccioses es presenten en totes les especialitats mèdiques representant un problema de primera magnitud. En assistència primària es tracten la majoria d’infeccions comunitàries, les més freqüents, com ara les infeccions respiratòries, refredats, bronquitis, grip, pneumònia, gastro-enteritis, infeccions urinàries o infeccions cutànies. En alguns casos aquestes infeccions són greus i requereixen assistència hospitalària, com és el cas de la sèpsia o infecció generalitzada que produeix la fallida dels òrgans vitals i que si no es diagnostica i tracta ràpidament amb els antibiòtics apropiats por produir la mort o deixar seqüeles greus. D’altrabanda es produeixen infeccions relacionades amb l’assistència sanitària o infeccions nosocomials (adquirides a l’hospital) relacionades amb l’activitat quirúrgica, per utilització de dispositius sanitaris com sondes urinàries, catèters vasculars, ventilació assistida o presència de pròtesis en diferents localitzacions. Els pacients grans, institucionalitzats o amb malalties cròniques o greus també són més vulnerables a adquirir infeccions relacionades amb l’assistència sanitària. El tractament antibiòtic adequat i precoç és clau en tots aquests casos.
Existeixen també les infeccions oportunistes, produïdes per gèrmens freqüents a l’entorn i habitualment de baixa virulència, però que en situacions de deficiència del sistema immunitari poden produir infeccions molt greus. Afecten a pacients amb càncer, malalties immunosupressores, transplantaments o a tots aquells que reben tractaments immunosupressors. La prevenció en aquests casos, com en els anteriors (vacunes, mesures higièniques), és un aspecte crucial.
Cal esmentar també el risc que representen els bacteris multiresistents. Són aquells que han adquirit resistència a la majoria d’antimicrobians i que en cas de proliferar poden esdevenir una autèntica amenaça sanitària. El mal ús i abús dels antibiòtics indueix l’aparició d’aquests bacteris. Segons la OMS, si no es fa una política d’antibiòtics rigorosa i global, en el 2050 les morts per bacteris multirresistents poden superar les causades per càncer. En alguns casos aquests gèrmens es poden transmetre entre pacients en els centres assistencials. Les bones pràctiques d’higiene com ara el rentat de mans, poden prevenir la majoria de transmissions.
Un últim punt de les malalties infeccioses avui el representen les malalties emergents o les infeccions importades. Són infeccions no habituals en el nostre medi però que per la gran mobilitat actual es poden importar d’altres països per parts dels viatgers o dels nouvinguts (malària, dengue, tifus…). En alguns casos es tracta d’infeccions poc presents a Catalunya per la vacunació (xarampió, diftèria…). Algunes infeccions emergents per la seva virulència i capacitat de disseminació són un risc permanent per la salut i requereixen de sistemes de control i vigilància per part dels organismes internacionals (grip aviària, Èbola…).
*A la fotografia la bactèria E. coli vista amb microscopi electrònic