Fa mesos que convivim amb un nou virus anomenat SARS-Covid-19 que ha provocat canvis a nivell personal, de relacions socials i familiars i a la vegada, ha fet adquirir noves normes de convivència que ens afecten a nivell local, comunitari i mundial.
A diari, la ciutadania està sotmesa a una pluja d’informació provinent de diferents àmbits, tant oficials com no, provocant a vegades una confusió de conceptes i dificultats a l’hora d’entendre què i com s’han de fer les recomanacions de salut pública. Amb aquest article no es vol explicar res que no s’hagi explicat abans, però sí que es vol transmetre uns conceptes bàsics que calen tenir molt clars per col·laborar a evitar la propagació d’aquest virus.
Els conceptes bàsics que cal tenir en compte són:
- Rentat de mans freqüentment
- Ús de la mascareta de manera adequada
- Mantenir la distància de seguretat amb d’altres persones
- Ventilació freqüent d’espais tancats
- Evitar aglomeracions en espais tancats
- Evitar compartir menjar i estris
- Limitar la vida social
- Neteja i desinfecció de la llar
Tots els anteriors conceptes s’han de considerar importants, però en aquest article es farà una menció especial als tres primers els quals, si s’apliquen correctament, eviten en gran mesura la transmissió del virus entre les persones, i ara encara amb més rellevància, on els últims estudis publicats conclouen que la via de transmissió predominant del virus són els aerosols.
Rentat de Mans, com fer-ho?
Les mans s’han de rentar amb aigua tèbia i sabó, preferiblement líquid i amb pH neutre (o amb solucions alcohòliques 70%), fins a l’alçada dels canells, amb moviments de fricció i rotació i finalment, en cas d’utilitzar sabó, esbandir i eixugar bé. Aquest procés hauria de durar un mínim de 30 segons per garantir una pell neta i lliure de virus i bacteris.
Ús de la mascareta, quins tipus n’hi ha i com s’han d’utilitzar?
La venda de mascaretes s’ha disparat donada la seva obligatorietat (excepte menors de 6 anys i altres excepcions per raons de salut) tant en espais públics com privats, però cal tenir en compte que no totes són iguals i que la ciutadania hauria d’adquirir aquelles que proporcionin seguretat en el seu ús. Per això és molt important que a l’hora de comprar-les aquestes tinguin el segell de la CE i compleixin amb les normes UNE, i sobretot, abans de la seva col·locació, un bon rentat de mans i que cobreixi nas, boca i barbeta. Cal recordar que són sempre d’ús individual.
- Mascareta Higièniques d’un sol ús o reutilitzables (roba), són un complement a les mesures de distanciament. Aquestes han de portar la referencia de la norma UNE 0064 o UNE 0065:2020. En el cas de les reutilitzables, rentar i canviar segons normes del fabricant. Es poden comprar en qualsevol establiment.
- Mascareta Quirúrgica o FFP1, l’objectiu d’aquestes és filtrar l’aire que exhalem i per tant, protegir als que tenim al nostre voltant evitant la dispersió vírica al tossir, esternudar o parlar. L’etiqueta ha d’incloure la marca CE, la norma UNE EN 14683. És un producte on la seva venda és especifica de farmàcies.
- Mascareta FFP2, l’objectiu és filtrar l’aire inhalat evitant l’entrada de partícules contaminants al nostre organisme. Aquesta ha d’anar etiquetada amb el certificat CE i la norma UNE EN-149 i segons el tipus de fabricant pot ser d’un sol ús o reutilitzable.
Què vol dir mantenir la distància social?
Tot i que la paraula “distància” sembla fàcil d’entendre el seu significat, a la pràctica, és una de les mesures que més dificultat presenta alhora d’aplicar-se i on varis estudis conclouen que per raons culturals, socials i sobretot, en temps de crisi, és on les persones tendeixen a necessitar estar més a prop del seu nucli familiar i de confiança. Ara bé, tot i que és una norma de poca acceptació social, s’ha demostrat que és una de les accions més eficaces per disminuir i evitar la propagació del virus.
Per tant, cal respectar la distància física personal de seguretat d’1,5 a 2 metres, tant en espais tancats com a l’aire lliure, amb aquelles persones amb qui no es conviu, encara que siguin familiars o amics, i cal evitar espais concorreguts, on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i es puguin produir aglomeracions.
Més informació sobre la SARS-Covid19 a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, Departament de Salut.
https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/
M. Josep Navarro Gomez
Infermera de suport a la gestió